REVISTA DE PREMSA

Entre el vermell Botín i el vermell senyera; Cañete retrà comptes a tres dones a Brussel·les

La mort del principal banquer d'Espanya i un dels grans del món resta protagonisme al quiosc a la prèvia de la Diada de la 'V' i del Tricentenari

'Abc' assegura que Mas vol adoctrinar en l'independentisme 500.000 musulmans i 'La Razón' denuncia que avui s'hissaran 34 banderes negres contra l'Espanya borbònica

portadavanguardia1109

portadavanguardia1109

5
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

Les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui es tenyeixen de vermell. Del 'vermell Botín' per la mort del president del Banco Santander, el primer banquer d'Espanya i un influent referent de la banca mundial (obre 'El País', 'El Mundo', 'Abc', 'La Razón' i EL PERIÓDICO). I del 'vermell senyera' per la Diada 'V' de l'Onze de Setembre, la del Tricentenari del 1714 (obre 'La Vanguardia', 'El Punt Avui' i 'Ara').

A penes hi ha lloc per a unes quantes crides més a les portades: la declaració de guerra de Barack Obama al gihadisme, el desastre de 'la Roja' al Mundial de bàsquet d'Espanya, la nova Comissió Europea de Jean-Claude Juncker i la sort del comissari Miguel Arias Cañete, i l'apel·lació als sentiments pels líders unionistes britànics de cara al referèndum d'Escòcia.

La mort d'Emilio Botín és el gran assumpte: màxims o grans honors en portada, editorials, desenes de pàgines i d'articles per glossar una figura capital en el món financer del regne en les tres últimes dècades, així com que el rellevarà la seva filla Ana Patricia. La desaparició del visionari banquer de banquers és el gran tema a la capital del regne, però també, encara que menys, en la del principat. Només 'El Punt Avui', que aposta per una portada doble monogràfica de la Diada de Catalunya, no ho recull a primera. Igual que, 'sensu contrario', únicament 'Abc', no dóna cap prèvia de l'Onze de Setembre al dedicar tota la primera a acomiadar Botín.

Democràcia i intel·ligència

A Barcelona, els editorials d''El Punt Avui' ("Catalunya té un pla V") i 'Ara' ("Una Diada per decidir el futur. Tres segles després del 1714, Catalunya no sent nostàlgia sinó il·lusió per votar en llibertat") animen la reclamació dels catalans de ser democràticament protagonistes del seu futur. El de 'La Vanguardia' (“Tres-cents anys després") conclou invocant el rei Felip VI, donant per fet que la manifestació d'avui serà enorme i formulant "el seu millor desig": "Que la intel·ligència ens acompanyi".

Als diaris de Madrid avui no hi ha editorials sobre l'11-S. Informativament recullen, com els rotatius catalans, les escaramusses dialèctiques entre Artur Mas Mariano Rajoy. A més, 'El País' destaca que "l'antisobiranisme s'organitza per primera vegada per trencar el seu silenci" i que "Mas lluitarà per la consulta als tribunals".

Esborrany de l'ANC filtrat

'El Mundo' ressalta que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) celebra l'èxit de la manifestació d'avui per avançat amb un esborrany de cinc folis, datat el 13 de setembre a Arenys de Munt, titulat 'La declaració de setembre', en què es reclama crear una taula de forces 'per un Estat propi' si es prohibeix la consulta del 9-N sobre el futur de Catalunya. I l'acompanya unes declaracions d'Alicia Sánchez-Camacho: "Mas vol passar a la història com a màrtir i serà un perdedor".

Una de musulmans

En la seva línia habitual, 'Abc' i 'La Razón' encadenen després de les pàgines destinades a Botín cròniques negres catalanes més o menys gracioses i/o truculentes. La d''Abc' porta aquests titulars: "CiU vol adoctrinar per al seu pla secessionista 500.000 musulmans" [els que actualment resideixen a Catalunya] "Des que Mas va iniciar el seu desafiament --afegeix el subtítol-- han augmentat les relacions dels nacionalistes amb líders islamistes, alguns de radicalitzats".

I una altra de banderes negres

Els titulars de 'La Razón' diuen: "Banderas negras para luchar contra España. Una fundación dependiente de la Generalitat llama a colgar hoy esta enseña en 34 consistorios". Així comença la crònica: "Una 'V', que representa la 'victoria' y otra 'V' de 'votar', junto a la estrella de la bandera independentista, todo ello sobre un fondo negro. Es la bandera negra que hoy, con motivo de la Diada, se colgará en 34 ayuntamientos de Catalunya y que simboliza la 'lucha a ultranza' contra el Estado español gracias una campaña de la fundación Reeixida, que se encuentra bajo el protectorado de la Generalitat. Se trata, según sus promotores, de una campaña para recuperar las banderas históricas de la Guerra de Sucesión. Pero es indudable el significado independentista de la misma, pues simboliza la forma que utilizó la Junta de Brazos de la Diputación del General de Catalunya el 9 de julio de 1713 para comunicar a las tropas borbónicas de Felipe V que lucharían hasta la muerte y que jamás capitularían".

El comissari Cañete

També crida l'atenció l'enfocament diferent amb què la premsa capitalina acull la presentació de la Comissió Europea i el rol que Juncker ofereix a aquest govern de la UE de 28 membres radicat a Brussel·les a Arias Cañete, exministre de Rajoy, antiecologista declarat i amb interessos en companyies petroleres, que encara ha de ser ratificat per l'Europarlament com a comissari d'Acció pel Clima i Energia. Perquè no és el mateix titular "La guerra del gas rus, el repte de Cañete" ('La Razón') o "Juncker confia a Cañete el futur energètic de la Unió Europea" ('Abc') que "El cargo asignado a Cañete queda por debajo de las expectativas de España" ('El País') ni que "Cañete rendirá cuentas a tres mujeres como nuevo comisario de Energía" ('El Mundo').

Potser això últim és el més innovadorament rellevant. Juncker --el president de la comissió va avançar que espera que Cañete aclareixi a l'Europarlament que no és el masclista que pensa la gent que és-- es recolzarà en els seus 7 vicepresidents, que coordinaran i governaran els 20 comissaris restants . Això pressuposa, segons 'El Mundo', que Arias Cañete haurà de treballar sota la coordinació de la vicepresidenta per a la Unió Energètica, l'exprimera ministra eslovena Alenka Bratusek, que filtrarà totes les iniciatives del comissari; mentre que la vicepresidenta búlgara Kristalina Georgieva controlarà el seu pressupost i la italiana Federica Mogherini controlarà la seva projecció exterior.

Titulars de les portades

El País

"Muere Emilio Botín, el hombre que revolucionó la banca española"; "Desastre de España en su Mundial. Francia elimina a la selección que más ilusión había despertado (65-52)"; "Juncker crea una Comisión Europea más política con siete vicepresidencias"; "Mas pide a Rajoy que escuche 'el clamor del pueblo' en la Diada"; "La campaña contra la independencia de Escocia apela al corazón".

El Mundo:

"Emilio Botín muere, la saga continúa"; "La ANC vende el 'éxito de la Diada' antes de celebrarse"; "Un alto cargo de la Junta reconoce un fraude masivo con los fondos de Europa"; "Cañete rendirá cuentas a tres mujeres como nuevo comisario de Energía".

Abc:

"Muere Emilio Botín, el banquero valiente".

La Razón:

"Muere Botín, pierde la banca"; "Mas avisa en la víspera de la Diada: 'El compromiso de la consulta es firme'"; "Una asociación patrocinada por la Generalitat reparte banderas negras para hacer la guerra a España"; "Pedro Sánchez desvela que el president le dijo que convocará elecciones si no hay referéndum".

Ara: 

"El día 'V'; "Mor el banquer de la transició".

El Punt Avui:

"Ara és l'hora 'V'".

La Vanguardia:

"Mas diu a Rajoy que encara és "a temps d'escoltar""; "La mort d'Emilio Botín deixa el Santander en mans de la seva filla Ana"; "La nova Comissió Europea s'enroca en l'austeritat"; "Cameron i els seus rivals de Londres imploren el 'no' a Escòcia"; "

Notícies relacionades

EL PERIODICO:

"Final d'era. Emilio Botín va convertir el Santander en un dels bancs més importants del món"; "Mas vincula la consulta al 1714"; "Obama es prepara per a la seva primera campanya militar"; "Desastre d'Espanya al seu Mundial".