EL DILEMA DEL SOCIALISME

Idoia Mendia es perfila com a líder dels socialistes bascos

El secretari del PSE de Guipúscoa, Iñaki Arriola, creu que serà l'única candidata

La portaveu del Govern Basc, Idoia Mendia, en una roda de premsa, ahir.

La portaveu del Govern Basc, Idoia Mendia, en una roda de premsa, ahir. / David Aguilar (EFE)

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / Sant Sebastià

Idoia Mendia, que va ser portaveu del Govern basc presidit per Patxi López, encapçala totes les quinieles per ser la pròxima secretària general dels socialistes bascos. Encara que en les últimes setmanes va anunciar que no confirmaria la seva decisió de presentar-se fins a finalitzat el procés d'elecció del líder del PSOE, després de l'elecció de Pedro Sánchez li correspon ara al PSE obrir el procés per buscar un líder.

Notícies relacionades

Un dels suports més clars a Mendía li ha arribat des de Guipúscoa, territori que majoritàriament ha recolzat Sánchez davant el basc Eduardo Madina. El secretari dels socialistes guipuscoans, Iñaki Arriola, ha assegurat que no es preveu que a Euskadi hi hagi d'haver confrontació de candidats i ha augurat que Mendia serà l'única aspirant a la direcció del PSE. En tot cas, el termini de recollida d'avals s'estén des d'avui fins al 5 de setembre.

Més complicada serà la situació als congressos provincials. La batalla està assegurada a Àlaba i Biscaia, on es dóna per segur que hi haurà més d'un candidat, mentre que Arriola creu que "no sembla previsible" que hagi de tenir rival per liderar els socialistes guipuscoans. L'únic dels secretaris territorials que aspira a revalidar el seu lloc ha destacat que a Guipúscoa "el partit està molt unit i és molt sòlid".