ELECCIONS EUROPEES 2014

El procés català esquitxa tot el debat a sis bandes

Terricabras (ERC) i Tremosa (CiU) s'enfronten a Pons (PP) a compte del desafiament sobiranista

Sosa Wagner, Tremosa, Pons, Jáuregui, Meyer i Terricabras, aquesta nit.

Sosa Wagner, Tremosa, Pons, Jáuregui, Meyer i Terricabras, aquesta nit. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / Madrid

El procés català ha trufat les dues hores de debat entre sis candidats al Parlament Europeu. Al contrari del cara a cara de la setmana passada entre Miguel Arias Cañete (PP) i Elena Valenciano (PSOE), aquesta vegada la participació de representants de forces catalanes ha propiciat que el pla sobiranista esquitxés les intervencions de tots els interlocutors. Algun, com Josep-Maria Terricabras (ERC), ho ha deixat clar des de la primera intervenció en el debat: "Anem al Parlament Europeu per construir el país nou que desitgem a Catalunya".

L'estructura del programa de TVE, molt encotillada, ha evitat un àgil intercanvi d'opinions sobre l'aposta independentista, que només ha millorat en algun moment quan Terricabras i Esteban González Pons (PP) han comparat la situació d'Escòcia i la de Catalunya, i han discrepat sobre l'efecte que té la consulta sobiranista en els inversors internacionals.

Els dos nacionalistes catalans, Ramon Tremosa (CiU) i Terricabras, han defensat la realització del referèndum d'autodeterminació mentre han anat denunciant els greuges contra Catalunya en les seves diferents intervencions. Tremosa ha pregat al PP i al PSOE que "facin una Espanya millor". "Tenim necessitat d'anar-nos-en si no canvien", ha afegit. "Tenim necessitat d'anar-nos si no canvien", ha afegit. I ha demanat a Mariano Rajoy que imiti David Cameron, que ha pactat la consulta a Escòcia.

Inversió internacional

Ramón Jáuregui (PSOE) s'ha posat de perfil en aquest assumpte, però s'ha queixat que els nacionalistes "donin sempre la culpa als altres", i ha deixat que Pons fos l'encarregat de respondre als candidats catalans.

El representant popular ha començat amb frases de concòrdia ("no volem que se'n vagi ningú", "som germans"), però després s'ha enfrontat a les dades que oferia Terricabras, per exemple, sobre l'augment dels inversors internacionals a Catalunya i també quan el dirigent d'ERC ha fet una referència de passada al sentiment sobiranista al País Valencià i a les Balears. "El meu partit s'oposarà que estenguin el sobiranisme", ha exclamat Pons, que ha continuat explicant les diferències entre el cas escocès i el català ("Catalunya mai ha estat una nació", ha afirmat).

Notícies relacionades

En el bloc econòmic, Pons ha tornat a recórrer a l'herència rebuda i ha arribat a dir fins a cinc vegades "Espanya va bé". Aquest discurs "triomfalista" ha estat denunciat per Jáuregui, que li ha advertit que estava ofenent "la intel·ligència dels teleespectadors". El dirigent socialista ha respost que el PP l'herència que ha dilapidat ha estat la de l'Estat del benestar, amb retallades en educació i sanitat.

La polèmica desfermada pels comentaris masclistes d'Arias Cañete després del debat amb Valenciano la setmana passada ha estat resposta per Pons, que ha ensenyat un tuit escrit per la candidata socialista sobre el jugador del Bayern Munic Frank Ribéry, al qual va titllar de "lleig". Valenciano ha recordat tot seguit a Twitter que va demanar disculpes immediatament a l'esportista. "De Cañete encara les estem esperant", ha afegit l'aspirant socialista al Parlament Europeu.