EL DEBAT SOBIRANISTA

Mas afirma sobre la consulta que Catalunya "vencerà" com ho va fer David contra Goliat

El president ironitza sobre Margallo i assegura que "Espanya és anterior al big bang"

Assenyala que, passi el que passi en el referèndum de Crimea, no es pot comparar amb la situació catalana

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / Barcelona

Amb la tinta dels exemplars d'EL PERIÓDICO encara fresca, amb l'afirmació d'Artur Mas que no renunciava a una declaració unilateral d'independència, el president ha clausurat la convenció nacional de CDC amb un discurs optimista, tant pel que fa a la pugna per la celebració d'una eventual consulta, com pels primers indicis de recuperació econòmica.

Sobre el referèndum que se celebra a Crimea, Mas ha assenyalat que, passi el que passi, no es pot comparar amb la situació catalana, perquè a la península d'Ucraïna existeix la coacció. I centrat en la qüestió pròpia ha assegurat: "Amb determinació i amb astúcia, i com va fer David contra Goliat, vencerem"

"Més autogovern"

Potser com a contrapès, precisament, al que va dir davant els lectors d'aquest diari, Mas ha protagonitzat un cert replegament a nivell formal. Ha reivindicat, de manera textual, "més autogovern i el control de les finances catalanes", una formulació que, tal qual, no és difícil trobar en els seus discursos, i en els de Jordi Pujol, de fa anys. L'objectiu últim d'aquestes cotes d'autogovern més àmplies, que poden ser identificades amb les estructures d'un Estat, independent o no, és el destí de recursos a l'Estat del benestar. "Un Estat en majúscules requereix una política social en majúscules", ha sentenciat.

L'estèril ple sobre la pobresa

El tema de les polítiques socials ha vingut a compte del seu mal sabor de boca, ha dit, pel que va veure i va sentir en l'últim ple del Parlament, centrat monogràficament en la pobresa. "Van ser moments tristíssims en què alguns es van voler barallar per les engrunes", en referència que el gran problema que amenaça les arques de la Generalitat i determina el destí de recursos a l'àmbit social és el dèficit fiscal de milers de milions que viu Catalunya.

En aquest sentit, ha reclamat als partits que s'oblidin del "joc a curt termini i aixequin la mirada al llarg termini", perquè, ha dit, "alguns no s'han adonat de la transcendència del moment". Una acusació que, fa una setmana es podia pensar que anava dirigida a ERC, i que avui se suposa que té com a destinatari un altre dels partits del front sobiranista per la consulta: ICV-EUiA.

Notícies relacionades

Distès, Mas ha carregat amb ironia contra el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, que la setmana passada va dir que si s'independitzés, Catalunya quedaria vagant per l'espai, en una imatge metafòrica de l'aïllament en què cauria l'eventual nou estat.

Les inversions estrangeres a Catalunya

"Seguint en el camp astronòmic, un s'adona que abans del Big Bang, abans del moment zero d'inici de l'univers, ja existia Espanya". I a continuació, el president ha desglossat una allau d'inversions estrangeres que recentment han recalat a Catalunya, des del centre logístic de H&M a l'aportació de la Scuderia Ferrari a Port Aventura per negar, precisament, la sentència exposada per García-Margallo: catalunya no està ni estarà aïllada.