DESÈ ANIVERSARI DE LA MASSACRE TERRORISTA

Institucions i associacions de víctimes participen en la cerimònia oficial en record de l'11-M

Els Reis i Rajoy han presidit l'acte a la catedral de l'Almudena amb les absències d'Aznar i Zapatero

A la missa hi han anat associacions de les víctimes, la família reial i membres del Govern. / AFP: J.J. GUILLEN / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / Madrid

La catedral de l'Almudena ha acollit aquest dimarts al matí l'acte central de la commemoració del desè aniversari de la massacre de l'11-M. Ja han passat deu anys des que Al-Qaida va sembrar el terror amb bombes simultànies en diversos trens a Madrid que van causar 191 morts i 2.000 ferits.

Les màximes institucions de l'Estat, amb els Reis i el president del Govern, Mariano Rajoy, al capdavant, participen en l'acte religiós, oficiat pel cardenal arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela. Els dos grans absents són els expresidents del Govern José María Aznar (PP), que presidia l'Executiu quan es van cometre els atemptats, i José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE), que va guanyar les eleccions al cap de tres dies.

Fonts de l'oficina de l'exdirigent socialista asseguren que no ha rebut invitació a l'acte, i una portaveu d'Aznar ha disculpat la seva absència perquè està de viatge de feina a Guatemala, encara que tampoc hi va ser convidat. Una altra de les absències ha estat la del ministre de l'Interior llavors, Ángel Acebes. Les invitacions les va enviar la Fundació de Víctimes del Terrorisme (FVT), presidida per Mari Mar Blanco, que, segons fonts de la Zarzuela, va convocar l'acte.

L'encara president de la Conferència Episcopal ha rebut el cap de l'Estat i la Reina a la porta de la catedral i els ha acompanyat als seus setials. Joan Carles ha entrat caminant amb l'ajuda d'un bastó. Felip no ha pogut participar en la commemoració perquè està de viatge a l'estranger.

"Individus sense escrúpols"

En la seva homiliaRouco Varela ha recordat "aquell matí madrileny sumit en l'horror i el dolor" i ha denunciat que els que van morir i van resultar ferits van patir "perquè hi va haver algú, hi va haver persones que amb una premeditació esgarrifosa estaven disposades a matar innocents, per aconseguir foscos objectius de poder". "Perquè hi ha individus i grups, sense escrúpols, que menyspreen el valor de la vida humana i el seu caràcter inviolable, subordinant-lo a l'obtenció dels seus interessos econòmics, socials i polítics", ha afegit.

L'arquebisbe, que aquest dimarts acaba el seu mandat al capdavant de la Conferència Episcopal, va permetre durant anys que mitjans de comunicació de l'Església alimentessin la teoria de la conspiració, que assenyalava ETA com a autora intel·lectual dels atemptats. Els atemptats van tenir lloc tres dies abans de les eleccions generals que va guanyar Zapatero davant Mariano Rajoy.

Entitats unides

Totes les associacions de víctimes del terrorisme han participat també en l'acte, un gest que sembla donar per liquidada l'etapa d'enfrontaments públics i divergències, i que també han donat per liquidada els partits polítics. En el PP, que durant anys va alimentar la teoria de la conspiració, només alguns dirigents, com la número dos, María Dolores de Cospedal, i el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, han sembrat aquests dies dubtes sobre la responsabilitat última dels atacs.

Notícies relacionades

Tant el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón --alcalde de Madrid quan van tenir lloc els atemptats--, com el de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, han recordat aquest dimarts al matí a la Cope, quan els han preguntat per aquelles especulacions, que la justícia ja va dictaminar qui van ser els autors de la massacre. Els dos ministres han estat en l'acte de l'Almudena, amb el president de l'Executiu i la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

El PP l'ha representat Cospedal, i el PSOE, el secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba. Els portaveus parlamentaris de tots els partits polítiques i els representants dels principals serveis que van col·laborar en l'assistència de les víctimes també han assistit a la cerimònia de l'Almudena.