EL 'CAS URDANGARIN'

La infanta Cristina: "Mai hauria acceptat que se m'hagués utilitzat com a escut fiscal"

"Gairebé m'ofèn, senyoria", va respondre al jutge Castro quan aquest li va preguntar si era conscient que la podien haver utilitzat "sense saber-ho"

2
Es llegeix en minuts

La infanta Cristina va negar en la seva declaració davant el jutge José Castro per la seva imputació en el 'cas Nóos' qualsevol relació amb la gestió d'Aizóon, l'empresa que comparteix al 50% amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, amb aquestes paraules: "Jo no he controlat les despeses d'Aizóon, ni he controlat els seus comptes". La infanta va assegurar: "Mai hauria acceptat que se m'hagués utilitzat com a escut fiscal, mai".

Així consta en la transcripció de l'interrogatori, de 120 folis, del 8 de febrer passat als jutjats de Palma, que l'instructor ha fet arribar aquest dijous a les parts personades en la causa. A la pregunta de si era conscient que havia pogut "ser utilitzada sense saber-ho", la infanta va contestar: "No, ni ho hauria acceptat, ni em consta. Gairebé m'ofèn, senyoria".

En un altre moment de la declaració, la filla del Rey, imputada per presumpte delicte fiscal i blanqueig de capitals, va respondre amb un "no ho sé", al qual va recórrer fins a 400 vegades, a la pregunta del jutge sobre per què "no es van documentar adequadament" diversos crèdits concedits a Aizóon, que van sumar prop de 280.000 euros. La mateixa resposta va donar a la pregunta de si sabia si aquests préstecs s'havien arribat a tornar. El jutge li va recordar que "l'aprovació dels comptes anuals dels exercicis de 2006 i 2007 van ser firmades, es van aprovar per unanimitat" i la mateix infanta "va firmar com a secretària de la junta".

Variades evasives

En total, la filla del Rei va contestar amb més de 500 evasives sobre el seu paper al capdavant d'Aizoon, segons Europa Press. A més dels 412 "no sé" o "no ho sé", va pronunciar en 82 ocasions les paraules "no ho recordo" i, en 58, "ho desconec". Altres respostes que va repetir van ser "no ho sabia", "no en tenia coneixement"i "no em consta".

Notícies relacionades

Sobre les activitats del seu marit, la duquessa de Palma va dir que sabia que Urdangarin treballava per a empreses i per a l'Institut Nóos, però que no coneixia "els detalls". Tampoc tenia coneixement, va dir, de les declaracions fiscals del seu marit ni mai es va plantejar presentar les declaracions de la renda de manera conjunta amb ell. Sobre per què va entrar a Aizoon, va apuntar: "No ho sé, em va demanar ser-ne sòcia al 50 %, a mi em va semblar bé, ho vaig acceptar i així va ser".

"No parlem de negocis a casa"

El jutge també va interrogar Cristina sobre la seva presència, juntament amb el seu marit i els seus fills, al balcó de l'Ajuntament d'Alcalá de Henares per la cavalcada de Reis del 2003. Al preguntar-li Castro si Urdangarin no li havia dit que s'havia d'entrevistar amb algú en aquella localitat, va respondre: "No, perquè no parlem dels nostres negocis a casa".

Temes:

Cas Nóos