'CAS NÓOS'

L'amor com a eximent

Els advocats de la infanta sostenen que l'actuació d'aquesta ha obeït sempre

a la confiança cega que té en el seu marit, de qui «està enamorada»

La infanta Cristina.

La infanta Cristina.

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL TAPOUNET / BARCELONA
MARISA GOÑI / PALMA

Adaptant a la realitat espanyola contemporània l'adagi clàssic que diu que l'amor és cec, Raphael cantava que «estar enamorat és confondre el que és teu amb el que és meu». I a aquella màxima sembla aferrar-se ara la defensa de la infanta Cristina després de la imputació per delictes fiscals i blanqueig de capitals dictada pel jutge José Castro en el marc de la instrucció del cas Nóos«La infanta està enamorada del seu marit, i quan una persona està enamorada d'una altra, confia, ha confiat i seguirà confiant contra vent i marea en aquella persona», va subratllar ahir el lletrat Jesús Silva, soci del bufet de Miquel Roca, que va assegurar que la «innocència» de Cristina «passa per la seva fe en el matrimoni i l'amor al seu marit».

En declaracions als mitjans de comunicació a les portes del seu despatx d'advocats barceloní, Silva va apuntar que, en el cas de la societat patrimonial Aizoon -que comparteixen al 50% els ducs de Palma-, la filla del Rei s'havia limitat a fer el que fan moltes dones -«i homes», va afegir- que confien en les seves parelles a l'hora de gestionar els afers econòmics i de firmar documents. Una maniobra defensiva que, per un altre costat, sembla deixar als peus dels cavalls Iñaki Urdangarin. «Amor, matrimoni i desconfiança són del tot incompatibles», va declarar l'advocat, per qui el legislador «no pot pretendre que es digui: 'dones, quan els vostres marits us donin alguna cosa per firmar, primer truqueu a un notari i tres advocats abans de firmar'».

Reunió amb Castro

Notícies relacionades

La infanta, que resideix des de l'estiu passat a Ginebra, on treballa com a directora de relacions internacionals de La Caixa, va viatjar dijous a Barcelona per preparar amb Miquel Roca l'estratègia de defensa. Mentrestant, l'advocat Jaume Riutort, del despatx mallorquí associat amb el bufet Roca Silva, es va reunir ahir durant una hora amb Castro al jutjat d'instrucció número 3 de Palma, des d'on es va comunicar després amb la Fiscalia. No va transcendir res de la trobada, més enllà del fet que la defensa de Cristina no va plantejar formalment cap sol·licitud al magistrat, i per això aquest va mantenir la citació per al pròxim 8 de març.

Riutort sí que va comentar després de la reunió que, en cas que finalment la defensa decideixi recórrer l'acte d'imputació (el termini per fer-ho s'acaba dimecres), ho farà directament davant l'Audiència Provincial de Palma i no davant el jutjat d'instrucció. En el supòsit que tant els advocats de la infanta com la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat renunciïn al recurs, la filla del Rei podria sol·licitar un avançament voluntari de la seva compareixença i el jutge estaria obligat a concedir-lo. La cita es faria novament en cap de setmana per motius de seguretat.