Rajoy demana a les tropes espanyoles a Djibouti que "no abaixin la guàrdia" davant la pirateria

El president del Govern escull la missió més tranquil·la per felicitar les festes de Nadal

Fa 14 mesos que els corsaris no aconsegueixen fer cap segrest en aigües de l'Índic

Rajoy, ahir, durant la visita a la missió antipirateria d’Espanya a l’Índic. / periodico

5
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Djibouti

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha arribat aquest matí a Djibouti, un petit país africà, veí de Somàlia, i des d'on la Unió Europea gestiona bona part dels efectius que lluiten per mar i aire contra la pirateria en aigües de l'Índic. Acompanyat del ministre de Defensa, Pedro Morenés, el president ha volgut sumar-se al tradicional viatge que cada any en aquestes dates el titular de Defensa realitza a una missió internacional per felicitar les festes de Nadal i desitjar un bon any nou a les tropes que les passaran a l'estranger. A bord de la fragata 'Álvaro de Bazán', Rajoy ha mostrat el seu "orgull" per presidir un país amb unes tropes que han aconseguit frenar l'activitat de la pirateria. Fa 14 mesos que aquests corsaris del mar, amb bases a tota la costa de Somàlia, no aconsegueixen portar a bon port un segrest. I això que ho intenten. L'últim atac es va produir divendres passat, quan 15 embarcacions pirates van envoltar un vaixell del qual van haver d'allunyar-se, quan la tripulació va llançar diverses bengales d'emergència. "Però no podeu abaixar la guàrdia. L'amenaça no s'ha eradicat i segueix present", ha advertit el president.

"¿Us preguntareu que hi faig aquí?", ha preguntat Rajoy als membres del destacament Orión, des d'on s'enlaira l'avió de vigilància marítima que realitza una important tasca d'intel·ligència en aquesta missió. A una temperatura de més de 30 graus a la ombra, i a 5.600 quilòmetres de Espanya i els conflictes derivats de l'avantprojecte de l'avortament, la pujada de la llum o el registre policial de la seu del PP, a què el president no ha fet cap referència, Rajoy ha assegurat que des d'aquestes aigües del golf d'Aden els militars defensen els interessos d'Espanya. I ha destacat que la tasca de les tropes en aquesta zona del món és "clau per a la pau i la seguretat internacional i el comerç mundial". Rajoy s'ha mostrat sorprès amb el treball d'intel·ligència que porta a terme des de l'aire la tripulació de l'avió de vigilància. Dotze vegades al mes, i amb una mitjana de vuit hores per missió, els militars espanyols fotografien els campaments pirates de la costa somali i estudien la seva evolució. Les seves dades han servit per comprovar que, davant les dificultats d'executar nous segrestos, alguns d'aquests pirates han tornat a la pesca. No obstant, hi ha capitostos d'aquestes màfies que ja s'estan dedicant al tràfic de persones de Somàlia Iemen, en uns trajectes que alhora transporten droga.

Rebut pel primer ministre i el president

El d'aquest diumenge és el segon viatge que el president del Govern realitza a una missió exterior. L'any passat, Rajoy va compartir unes hores i un brindis amb les tropes a l'Afganistan. En aquell moment, l'Exèrcit comptava amb 1.400 militars al país centreasiàtic on les tropes espanyoles han estat més d'una dècada lluitant contra els talibans amb militars d'altres 50 nacions. Actualment, Defensa ja ha deixat l'important enclavament de Qala-i-Naw dins d'un complex pla de replegament. A Djibouti, a 5.600 quilòmetres de distància de Espanya, i abans de reunir-se amb els militars, el president ha estat rebut pel primer ministre Abdelkader Kamil Mohammad, i ha mantingut una breu trobada amb el president de la república, Ismail Omar Guelleh, amb qui s'ha compromès a mantenir el lideratge d'una missió que costa a l'erari públic 142 milions d'euros a l'any.

Des del 2009, la comunitat internacional té desplegades diferents operacions a l'oceà Índic per combatre la pirateria. Hi ha la Unió Europea, l'OTAN, una coalició liderada pels Estats Units i alguns estats que actuen de manera independent. Espanya contribueix a les diferents operacions amb 367 militars. La presència militar, juntament amb l'autorització d'alguns països de protegir els vaixells pesquers amb seguretat privada, ha fet descendir dràsticament els efectes dels pirates. Davant els 47 segrestos que es van produir el 2010, aquest any que s'acaba els pirates no n'han pogut executar ni un. Encara que, segons dades del Ministeri de Defensa, ho han intentat en 10 ocasions, i en 16 casos més les tropes de vigilància de l'oceà s'han acostat a inspeccionar embarcacions amb aparença de sospitoses. A la zona, no obstant, hi ha un pesquer, el 'NAHAM 3', amb bandera d'Oman, i mig centenar d'ostatges al seu interior, que fa més d'un any segrestat, davant les costes de Somàlia.

Més de 200 grups de pirates desarticulats

En tots aquests anys de presència militar a la zona, s'han desarticulat 261 grups de pirates, mentre que 149 detinguts han estat posats a disposició de les autoritats judicials de diferents països. D'aquests, 111 han estat condemnats i 38 més estan pendents de judici. Només les unitats navals espanyoles han capturat 168 pirates, dels quals 118 van ser alliberats, i mig centenar van ser posats a disposició judicial: 14 a l'Audiència Nacional, set a França, un a Djibouti, 17 a Kenya i 11 a les Seychelles.

La principal operació militar que hi ha a les aigües de l'Índic és Atalanta, que va començar el desembre del 2008, amb mandat de la Unió Europea, i amb vigència fins al 12 de desembre del 2014. Encara que els càlculs de la Unió Europea inclouen estendre la missió fins al desembre del 2016, però replantejant la seva estratègia, que passaria per mantenir la lluita contra la pirateria com a prioritat, però donant suport des del mar a la resta d'operacions que la Unió Europea té desplegades en aquesta convulsa regió africana.

Efectius desplegats

Actualment ctualment hi ha desplegat a la zona el Vaixell d'Acció Marítima (BAM) Tornado, amb un helicòpter AB-212 i un equip d'operacions especials d'Infanteria de Marina. En total hi ha 81 militars a bord. Espanya també compta amb el destacament Orión, ubicat a Djibouti, i que disposa d'un avió de patrulla marítima P-3 Orión o un CN 235 de Vigilància Marítima. Actualment, el destacament el componen 56 militars i un CN 235 de Vigilància Marítima.

Notícies relacionades

Des del gener del 2010, Espanya contribueix també en la missió d'entrenament de la Unió Europea EUTM Somàlia, que té com a objectiu ensinistrar els reclutes somalis, i proporcionar-los entrenament especialitzat en combat en població, coneixement de mines, transmissions i assistència sanitària. Actualment hi ha una vintena de militars espanyols, cinc oficials fent tasques d'ensinistrament a l'aeroport de Mogadiscio, i 15 més a Uganda, en un campament a la muntanya que es desmantellarà aviat.

Al mes de juny, Espanya va assumir el comandament de l'Agrupació SNMG-2, la denominada operació Ocean Shield, que al capdavant de l'OTAN lluita també contra la pirateria en aigües de l'Índic. Al comandament de l'operatiu hi ha el contraalmirall Eugenio Díaz del Río Jaúdenes, a bord de la fragata 'Álvaro de Bazán', amb 230 militars espanyols. És precisament aquesta fragata la que visitarà al llarg d'aquest matí el president i on brindarà amb els mariners pel Nadal.