El desafiament sobiranista

Junqueras exigeix «una pregunta clara» sobre la independència

Avisa que ERC no acceptarà que li imposin una fórmula «que no s'entengui»

Carrega contra «l'establishment» que pressiona en favor d'una consulta ambigua

Oriol Junqueras, en la conferència nacional d’Esquerra, el juliol, a l’Hospitalet.

Oriol Junqueras, en la conferència nacional d’Esquerra, el juliol, a l’Hospitalet. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL
BARCELONA

Avís a navegants del líder d'Esquerra, Oriol Junqueras. L'home que segons el parer de l'oposició exerceix de president de la Generalitat a l'ombra va advertir ahir de forma contundent que el seu partit no acceptarà una pregunta en la consulta que no sigui clara i que no es refereixi a la independència.

Junqueras va decidir fer un pas endavant i deixar ben clara la seva posició en l'espinós debat que mantenen els partits favorables a la consulta sobre quina ha de ser la pregunta que se sotmeti a la consideració dels catalans. El dirigent d'ERC, coneixedor que CiU i ICV-EUiA miren d'embastar una fórmula que permeti un pacte entre diferents sensibilitats, els va oferir ahir poc marge de maniobra. En un acte de partit celebrat a Navarcles, Junqueras va assegurar que ERC no acceptarà que ningú li imposi «una pregunta que no s'entengui o que no pregunti sobre la independència».

SUPORTS / Va ser la culminació d'una jornada que el líder d'Esquerra va inaugurar amb una sèrie de missatges de Twitter dedicats a aquesta qüestió i en què va assegurar, en resposta als que apunten que, amb la seva posició, ERC es pot quedar sola, que juntament amb el seu partit hi haurà «una gran part de CiU i d'ICV, molts socialistes, tota la CUP, l'Assemblea Nacional Catalana [ANC] i tots els de la Via Catalana».

Notícies relacionades

L'APOSTA DE L'ANC / La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va assenyalar dimecres a EL PERIÓDICO que considerava acceptable una fórmula que al·ludís a Catalunya com a «Estat sobirà», però, segons fonts pròximes a l'entitat, aquesta posició serà matisada en els pròxims dies, en què l'Assemblea reclamarà públicament una pregunta nítida sobre la independència.

Junqueras va llançar a més un desafiament al que va definir com els «vells i nous establishments que volen imposar preguntes arbre, gens clares i poc explícites». Paraules directament referides a l'opció suggerida pel líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, i per ICV, d'una pregunta amb diverses possibles respostes sobre el model de relació de Catalunya amb l'Estat. Una cosa que fins i tot apunta el Consell Assessor per a la Transició Nacional en l'informe que va elaborar sobre el referèndum, com una possibilitat que permetria donar veu a les diferents propostes de futur per a Catalunya però que acostaria el procés a un sondeig d'opinió més que a un referèndum.