Margallo convoca els ambaixadors de Lituània i Letònia pel suport al procés sobiranista de Catalunya

Els demanarà explicacions per les declaracions dels primers ministres que defensaven el dret a decidir

El ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, dijous passat, en roda de premsa.

El ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, dijous passat, en roda de premsa. / Zipi (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha convocat aquest dilluns els ambaixadors de Lituània i Letònia per les declaracions que els primers ministres d'aquests països han realitzat en suport del procés sobiranista de Catalunya. L'ambaixadora lituana, Audra Plepyté, ha estat citada a les 09.30 hores al ministeri mentre que l'ambaixador letó, Janis Echemanis, anirà a les 12.30 hores.

La reunió amb l'ambaixadora lituana ha durat 20 minuts. A la sortida, Plepyté ha declinat fer declaracions. No obstant, l'ambaixada del país bàltic té previst emetre un comunicat aquesta mateixa tarda.

Notícies relacionades

El primer ministre de Lituània, Algirdas Butkevicius, que actualment ostenta la presidència de torn de la Unió Europea, va defensar en declaracions a l'agència ACN que cada país "ha de trobar el seu propi camí" i té "dret a l'autodeterminació". Abans que aquest, el primer ministre de Letònia, Vladis Dombrovskis, va assegurar que el Govern de Mariano Rajoy hauria de "mirar opcions sobre com abordar" la reivindicació independentista a Catalunya. Arran de l'èxit de la Via Catalana de l'Onze de Setembre, el dirigent bàltic defensava que els catalans estan "enviant un missatge molt poderós" i que és necessari "prestar-los atenció". Preguntat sobre si Letònia reconeixeria una Catalunya independent, el dirigent conservador afirmava: "Si hi ha legitimitat en el procés, teòricament parlant, ¿per què no?".

La crida als caps de les legacions de Lituània i Letònia a Madrid és una iniciativa personal de Margallo, que vol que aclareixin el context d'aquestes declaracions i que expliquin les paraules dels primers ministres d'aquests països. Segons fonts d'Exteriors, el ministre aprofitarà per recordar als ambaixadors les normes d'ingrés a la UE i el marc constitucional espanyol.