L'exambaixador dels EUA a Londres afirma que si Catalunya s'independitza "caldrà treballar junts"

En una entrevista amb la BBC al febrer, Louis Susman va comparar el cas català amb el d'Escòcia i va assegurar que el seu país serà "neutral"

Louis Susman (dreta) rep el secretari d’Estat dels EUA, John Kerry, el febrer passat a Londres.

Louis Susman (dreta) rep el secretari d’Estat dels EUA, John Kerry, el febrer passat a Londres. / Jacquelyn Martin (AP)

1
Es llegeix en minuts

Abans que Letònia i Lituània --els seus ambaixadors a Espanya han estat citats pel ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo-- expressessin el seu suport al procés sobiranista català, el 21 de febrer,el llavors ambaixador dels EUA a LondresLouis Susman -- va ser rellevat en el càrrec per Matthew W. Barzun l'abril del 2013--, ja va admetre la possibilitat que Catalunya s'independitzés. 

En una entrevista amb la BBC i analitzant el cas d'Escòcia, Susman va apuntar que en el cas que Escòcia decidís independitzar-se del Regne Unit, "igual que si Catalunya decideix sortir d'Espanya", els Estats Units "hauran de buscar vies per treballar junts". Susman va fer aquesta comparació per iniciativa pròpia, sense que en cap moment l'entrevistador al·ludís al cas català.

"No sabem el que passarà. Esperarem i ja ho veurem. La nostra relació amb el Regne Unit és indestructible (...) però, si Escòcia decideix sortir del Regne Unit, trobarem maneres de treballar junts, igual que si Catalunya decideix sortir d'Espanya, haurem de buscar vies", subratllava analitzant el pròxim referèndum escocès.

Notícies relacionades

En l'entrevista, Susman assegura que els Estats Units es mantindran "neutral" davant el referèndum d'Escòcia. "Correspon als escocesos decidir el seu futur. Nosaltres ho observarem de prop, però no prendrem partit. Som neutrals. Esperarem a veure què passa", apuntava.

"Assumpte intern d'Espanya"

Susman es va pronunciar així dies després que la Casa Blanca declinés recolzar el referèndum català. L'Administració nord-americana es va pronunciar així a una petició ciutadana perquè donés el seu suport a la consulta. En la seva resposta, la Casa Blanca va considerar que aquest és "un assumpte intern" d'Espanya, encara que reconeixia la "singular cultura i tradicions de la regió catalana". I afegia que els Estats Units confien "que el Govern i el poble d'Espanya resoldran l'assumpte d'acord amb les seves lleis i la seva Constitució".