INAUGURACIÓ DEL BORN CENTRE CULTURAL

Mas invoca el somni de Martin Luther King

El president compara la cadena humana de l'11 de Setembre amb la mobilització de Washington de fa 50 anys

El president català, Artur Mas (centre), l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, durant la inauguració del Born Centre Cultural.

El president català, Artur Mas (centre), l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, durant la inauguració del Born Centre Cultural. / Marta Pérez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / Barcelona

El president Artur Mas ha aprofitat aquest dilluns la inauguració del Born Centre Cultural per afirmar que "al segle XXI, Catalunya recuperarà la plena llibertat", i comparar la cadena humana d'aquest 11 de Setembre amb la mobilització de fa 50 anys a Washington a favor de les llibertats i el "somni" de Martin Luther King. "Centenars de milers de catalans, molts més que aleshores als EUA, uniran les mans en defensa de la llibertat del país", ha subratllat. Mas ha participat amb l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en l'acte d'obertura del nou centre cultural, que alberga les ruïnes de la ciutat en la guerra de secessió, i que serà la seu dels actes del tricentenari del 1714. Un centenar de veïns i treballadors han protestat per l'impacte turístic que tindrà el nou equipament.

Artur Mas ha fet una crida a participar en la Via Catalana de la pròxima Diada, que segons la seva opinió aconseguirà enviar un missatge al món tan impressionant com el que va fer Martin Luther King en defensa de la igualtat als EUA. Segons Mas, les ànsies que tenien els catalans el 1714 després de ser derrotats per les tropes austriacistes segueixen plenament vigents: "Aquest somni i anhel de llibertat està més viu que mai". "A partir d'aquesta derrota Catalunya va fer al segle XVIII una aposta per la industrialització i va tirar endavant; al segle XIX per la Reinaixença cultural i va tirar endavant; al segle XX va recuperar les institucions i va tirar endavant parcialment", ha apreciat Mas.

L'armament independentista

Notícies relacionades

Segons Mas, la mateixa lògica de la història indica que el Segle XXI serà el de la llibertat, si bé ha destacat que hi ha diferències respecte al context de fa 300 anys: "Les nostres armes no són les mateixes que el 1714, el 1713 o el 1712, no són ni els ganivets ni les baionetes ni els fusells, sinó la democràcia, el civisme, l'esperit pacífic i la mobilització".

En la seva intervenció, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha destacat que en la Diada d'aquest any, la capital catalana estarà "al costat dels catalans i catalanes que reivindiquen el dret a decidir i un futur més lliure i més just per a Catalunya". Després d'apreciar que Barcelona segueix sent com fa 300 anys el "centre neuràlgic" i vibrant del sud d'Europa, ha destacat que el Born Centre Cultural contribueix a projectar la ciutat al món. Ha remarcat que no s'ha escollit el dia de la inauguració per casualitat, sinó per rememorar el setge del 1714, ja que contribueix a "preservar la memòria històrica en moments transcendentals per al futur de Catalunya".