entrevista

Oriol Grau: «S'ha de venir a Tarragona a menjar i tastar els seus vins»

L'actor que encarna Palomino viu a Tarragona

Davant de la catedral 8 Oriol Grau, ahir al migdia, davant d’una de les icones de la seva ciutat.

Davant de la catedral 8 Oriol Grau, ahir al migdia, davant d’una de les icones de la seva ciutat. / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
BARCELONA

Oriol Grau, l'intèrpret de Palomino, el personatge còmic que acomiada cada capítol del programa La Meva, de Televisió de Catalunya, va néixer a Barcelona (1963), però des dels 5 anys fins als 27 va viure a Tarragona. El treball amb Andreu Buenafuente i Fermí Fernàndez el va portar a Barcelona, fins als 41 anys, quan va optar per reprendre la seva vida a la capital tarragonina, on resideix i treballa actualment.

-¿Quins són els seus primers records d'infància, a Tarragona?

-Les nits d'estiu, jugant al carrer amb els meus germans i nens veïns. I al matí, a la platja. Jugàvem a fet i amagar, i a lladres i serenos. I, més discretament, a metges.

-¿Què el fa sentir-se més orgullós d'haver viscut a Tarragona?

-Haver fomentat el teatre i haver mantingut obert un petit espai escènic a la ciutat des de fa 10 anys, la sala Tron. També formar part d'una colla genuïnament tarragonina, la delBall de Dames i Vells,un entremès popular que es representa de manera intermitent a la ciutat des de l'any 1514.

-¿Com valora la vida cultural de Tarragona?

-Avui no crec que ens diferenciem gaire de la d'altres ciutats similars. S'hauria de fer créixer el públic perquè, com passa a tot arreu, hi ha més oferta que demanda. També necessitem equilibrar la balança entre l'abundant cultura tradicional i la contemporània.

-Com a professor a la Universitat Rovira i Virgili, ¿quin valor afegit creu que té un centre universitari fora de Barcelona?

-Naturalment, com a professor, no seré gaire objectiu, però aquí no hi ha massificació. És una universitat còmoda i de tracte directe, moderna i rigorosa a la vegada i amb una gran oferta i bon nivell.

-A més de la seva intervenció a La Meva, ¿què més està fent?

-Formo part de l'equip que gestiona la sala Tron, on programem i produïm obres i organitzem el FITT (Festival Internacional de Teatre de Tarragona), dedicat a les noves dramatúrgies en espais poc convencionals. De tant en tant, col·laboro amb TV-3, i així veig els amics de la tele i, també quan puc, ajudo a l'Assemblea Nacional Catalana, recorrent el territori.

-¿Quines són les coses més importants que ha viscut a Tarragona?

-En aquesta ciutat m'he enamorat, he patit, m'he enfadat i he sigut feliç. Aquí vaig conèixer el primer sexe, la primera frustració, el primer aplaudiment, la primera crítica, la primera borratxera i també la primera multa.

-¿Què recomana venir-hi a fer?

-S'hi ha de venir a visitar el patrimoni històric, a conèixer la vida cultural i a menjar. Es menja de meravella. ¡Ah i a tastar els vins de la terra!

-¿Quins són els seus llocs favorits a la ciutat i què li agrada fer?

-Els barris del Serrallo i de la Catedral, les platges i els voltants del riu Francolí. A més a més de teatre, m'agrada recórrer la ciutat en bici i prendre el vermut amb amics en una terrassa.

Notícies relacionades

-¿Què li aporten els vestigis romans de Tarragona?

-La consciència d'un passat potent, l'afició per la història i també l'avís que tot moment gloriós acaba fet una ruïna.