El jutge exigeix a Hisenda un aclariment "comprensible" de l'error sobre la infanta Cristina

Castro reprova l'Agència Tributària per no haver emès un nou informe rectificant les dades sobre les suposades finques de la filla del Rei

L’instructor del ’cas Nóos’, José Castro, a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, el 22 de març.

L’instructor del ’cas Nóos’, José Castro, a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, el 22 de març. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
MARISA GOÑI / Palma de Mallorca

El jutge José Castro reprova l'actuació de l'Agència Tributària en un dur acte en què li exigeix aclariments sobre el presumpte error comès en l'informe sobre els béns de la infanta Cristina en el marc de la investigació del 'cas Nóos'. "Es troba a faltar que la mateixa Agència Tributària no hagi emès a aquest jutjat un nou informe rectificant l'anterior en aquells aspectes en què advertís no ajustar-se a la realitat i explicant de manera comprensible i documentada les raons a què obeeix la disparitat", diu el magistrat en la seva resolució. Lamenta haver conegut el presumpte error pels mitjans de comunicació i insta l'Agència Tributària a remetre un nou informe aclaridor. A més dels 13 béns imputats per error a la filla del Rei, Castro subratlla l'oblit d'una venda que sí que es va produir, la del pis de Pedralbes que va compartir amb la seva família abans de mudar-se al palauet d'Elisenda Pinós.

Notícies relacionades

El magistrat tampoc entén el comportament del fisc davant la informació que presumptament obrava en les seves dependències. "Les dades que sobre aquestes transmissions ha disposat l'Agència Tributària des de l'any 2005 s'han tingut fins ara com a aparentment vàlides", apunta el jutge, per afirmar que "hauria pogut conduir a iniciar alguna actuació inspectora o de comprovació en relació amb aquestes suposades transmissions que es predicaven realitzades per Cristina de Borbó tant per determinar un suposat increment patrimonial com per aclarir l'origen d'aquestes propietats que suposadament transmetia i que, si s'hagués abordat hauria abocat, com a mínim, a la detecció de l'error".

La declaració de Torres, ajornada

A l'acte, Castro descarta la comissió d'un delicte per part de la infanta i d'Iñaki Urdangarin pel que fa a les contractacions fraudulentes de personal a Aizoon per raons de quantia i d'impossibilitat d'aplicar el Codi Penal amb retroactivitat, ja que la modificació legislativa que les contemplaria data del juliol del 2012 i les actuacions investigades són anteriors. Per problemes d'agenda del seu lletrat, Castro trasllada la declaració de l'exsoci d'Urdangarin, Diego Torres, del 3 a l'11 de juliol.

Temes:

Cas Nóos