Moviments en les files conservadores

Monago es desmarca de Rajoy i abaixa impostos a Extremadura

El líder extremeny promet abaixar l'IRPF a les rendes de menys de 24.000 euros

Madrid diu que la seva recaptació permet als extremenys pagar serveis essencials

El president extremeny, José Antonio Monago, durant una recent visita a Barcelona.

El president extremeny, José Antonio Monago, durant una recent visita a Barcelona. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / ROSA SÁNCHEZ
MADRID

Des que José María Aznar va sortir a la palestra a exigir una baixada d'impostos immediata i a posar en qüestió les polítiques del seu successor, Mariano Rajoy, el debat al voltant de les possibilitats reals d'emprendre ara una reforma fiscal s'ha instal·lat en les formacions polítiques -fonamentalment en el Partit Popular- i en la societat. I l'assumpte, segons el que va passar ahir, seguirà viu i creixent: el president d'Extremadura, José Antonio Monago, es va desmarcar de la línia oficial del seu partit i va anunciar una imminent baixada en l'IRPF i en altres impostos.

Monago, que en el transcurs de les últimes setmanes ja s'havia enfrontat a l'Executiu i a la direcció del seu partit per oposar-se, de forma radical, a la imposició d'objectius asimètrics de dèficit -una estratègia pensada, segons el seu parer, per beneficiar Catalunya-, es va vantar ahir durant el seu discurs en el debat de la regió de ser el primer a fer aquest pas. És a dir, de seguir les recomanacions d'Aznar mentre l'equip de Rajoy insisteix que encara no pot complir el programa electoral i tocar els impostos a la baixa. «Extremadura va ser el primer Govern que, després de cinc anys de pujades d'impostos als ciutadans, abaixarà els impostos a Espanya», va emfatitzar el polític extremeny.

Notícies relacionades

24 MILIONS D'EUROS / La decisió del govern de Monago (que compta amb el suport extern d'IU per poder-se mantenir en el poder) consisteix a abaixar el tram autonòmic de l'IRPF per a rendes inferiors a 24.000 euros; impulsar mesures fiscals per a empreses i tocar l'impost de successions i un altre de residus. En total, segons els seus càlculs, el paquet fiscal es traduirà en 24 milions d'euros. «El meu govern compleix el que promet. I les promeses es converteixen en èxits. Creiem en els impostos baixos», va rematar.

La decisió de Monago apunta a un nou tsunami entre comunitats autònomes, encara que portin la bandera del PP. De fet, des de Madrid s'afirmava ahir a la nit que l'autonomia que dirigeix ara Ignacio González «és la regió amb la fiscalitat a l'IRPF més baixa d'Espanya», gràcies a les deduccions. «Tota la rebaixa d'impostos, IRPF i la resta, fa que Madrid tingui l'esforç fiscal més baix, mentre que Extramadura el té entre el doble i el triple [...]. Més del 40% de l'IRPF es recapta a Madrid, cosa que permet que exerceixi la solidaritat per pagar els serveis elementals d'altres comunitats, receptores netes de fons, com Extremadura», engeguen fonts del govern regional.