Ratificat el nou cànon digital

El Consell de Ministres aprova una partida de cinc milions per compensar els autors per les còpies privades

Els fabricants de tecnologia deixaran d'abonar a les entitats de gestió 115 milions

1
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA / Madrid

Elcànon digital (compensació que reben els autors per les còpies privades que el públic fa de discos, pel·lícules, videojocs o llibres) passa definitivament als Pressupostos Generals de l'Estat. Aprovada pel Govern del PP el desembre de l'any passat, la mesura acaba de ser ratificada al Consell de Ministres a través d'un reial decret entre els retrets de les entitats de gestió (que defensen els interessos dels autors). Aquestes entitats qualifiquen d'"injust" el nou sistema, pel qual ja van denunciar a l'agost l'Executiu davant les institucions europees.

Amb el nou sistema, els autors deixaran de percebre una quantitat que fins ara pagaven els fabricants de tecnologia i que rondava els 115 milions d'euros a l'any. A partir d'ara, la compensació per còpia privada sortirà dels diners públics, dels Pressupostos Generals de l'Estat, que dedicaran una partida d'uns 5 milions d'euros als autors.

A càrrec dels contribuents 

Notícies relacionades

Les entitats de gestió detesten el nou sistema. Primer, perquè els sembla injust quecada espanyol (faci o no faci còpies privades) hagi decompensar els autors. Segon, perquè malgrat la desaparició del cànon digital, els fabricants de tecnologia no han abaixatel preu dels equips. I tercer, perquè passar de 115 a 5 milions és “inassumible”.

Així ho afirma Rafael Sánchez, director d'àrea d'EGEDA (Entitat de Gestió de Drets dels Productors Audiovisuals), que recorda que la compensació per còpia no és un capritx sinó un dret protegit per les lleis espanyoles i europees (està present a tots els països del nostre entorn). Sánchez recorda que el 20% del que es recaptava amb el cànon anava a parar a tasques de promoció de nous artistes, així com a ajudes mèdiques a autors jubilats i a la lluita contra la pirateria. Segons el text aprovat, les entitats de gestió ara hauran de dedicar el 40% de l'import de la compensació a aquestes mateixes tasques de promoció i ajudes.