UNA PERSPECTIVA BASCA

Mas ressuscitarà i CiU dobla

"Catalunya segueix sent catalana però té una certa por a la independència i més després de la campanya contra la seva sortida d'Europa i el boicot als productes catalans"

Ambient electoral en un col·legi de Terrassa

Ambient electoral en un col·legi de Terrassa

2
Es llegeix en minuts
Iñaki Anasagasti
Iñaki Anasagasti

Senador del PNB per Biscaia

ver +

Mas i CiUhan fallat en les seves expectatives i objectiu, però CiU està tan enfortida o més que abans. Si s'analitzen els resultats ciutat per ciutat i comarca per comarca CiU dobla en vots els dos següents en la majoria dels casos però el vot independentista se l'ha emportat ERC.

Com a dada curiosa alsbarris 'chic' burgesosde Barcelona --Sarrià i Sant Gervasi-- CiU escombra i dobla el PP, però tots dos baixen i puja una mica Ciutadans. En totes dues, la participació ha estat del 79,8%.

CiU perd, segona força, a Nou Barris,on únicament guanya el PSC, però casualment la participació és més baixa que la mitjana.

El PP recull vots a les valls del Pirineu, eminentment conservadors i on segueix guanyant CiU. Però, curiosament, pugen el PP i ERC, amb baixada significativa del PSC.

Les quatre capitals són de Convergència i Unió i a totes quatre hi suma tant com els dos següents partits.

Independència i diferència

Catalunya segueix sentcatalana però té una certapor a la independència i més després de la campanya contra la seva sortida d'Europa i elboicot als productes catalans. Espanya segueix tenint un problema, però no el de la independència sinó el de la diferència i ara radicalitzada gràcies al PP i el PSOE.

Si CiU s'hagués centrat en la batalla delfinançament possiblement el resultat hauria estat un altre. L'assumpte és complex i potser CiU no té el 'label' independentista que té ERC. Però la seva militància, sobretot fora de Barcelona, és una altra cosa. Examineu, per exemple, Lleida i Girona i en aquesta conjuntura, en particular, Tarragona.

No oblidem que a Mas l'ha perjudicat la política deretallades, però ni el PSC ni el PP han tret profit d'aquesta política, només les restes que sumen CUP, ICV i Ciutadans.

Espanyolismes diversos

Una lectura per als espanyolstancats. Els vots del PP, el PSC i Ciutadans només igualen els vots de CiU. Està per veure si tots els vots del PSC es poden homologar com a espanyolistes.

En resum, ningú està a gust en aquesta Espanya, però això d'anar-se'n a alguns en aquesta conjuntura els ha fet por, perquè el tema éscomplicat. Si hi ha una opció de més autogovern i més recursos per a aquest autogovern però decidint a Catalunya, la gent s'hi apunta.

Jo aposto perquè Mas ressuscitarà de les seves cendres aparents. No hi ha recanvi a curt termini i Oriol Pujol pot estar cremat per al primer pla polític. Però seguirà. És un valor.

Poc recorregut de les crítiques del PP

No veig la ruptura a CiU però sí crisi per centrar-se en una política d'exigència en el tema del finançament i possiblement de la consulta però orientada a reclamar la diferència més que la independència. El PP no està per res excepte per retreure l'aparent fracàs de Mas, 50 parlamentaris enfront de 19 del PP, en la recerca de la seva majoria absoluta. El PP estava espantat, com el PSOE, però retreure el resultat fallit té poc recorregut. Quan es formi el Parlament es veurà la política real.

Notícies relacionades

Tot segueix igual però amb matisos. I una reflexió final: els catalans no sóntontos. I saben qu'e voten.

http://ianasagasti.blogs.com/mi_blog/