NOU MOVIMENT CIUTADÀ

Anguita fa una crida a formar un front cívic davant l'"estat d'emergència" a Espanya

El col·lectiu, que no es convertirà en partit polític, ja compta amb més de 20.000 adhesions

"Aquesta crisi no té sortida, els 4 bilions d'euros de deute no es poden pagar", subratlla

Julio Anguita, a l’arribar a l’acte de presentació del seu front cívic, aquest dimecres a Còrdova.

Julio Anguita, a l’arribar a l’acte de presentació del seu front cívic, aquest dimecres a Còrdova. / Rafa Alcaide (EFE)

1
Es llegeix en minuts
FRANCISCO EXPÓSITO / Còrdova

L'excoordinador general d'Izquierda Unida Julio Anguita ha fet aquest dimecres una crida a consolidar un nou projecte social que es constitueixi com afront cívicper plantar cara a l'"estat d'emergència" en què es trobaEspanya.

Durant una conferència a la Universitat de Còrdova retransmesa per internet amb gran expectació des de diferents punts del país,Anguita ha donat a conèixer aquest moviment que va iniciar el seu recorregut fa uns tres mesos aSabadell (Vallès Occidental) i que ja compta amb més de 20.000 membres i 15 assemblees provincials, encara que el nombre d'adhesions continua creixent.

L'excoordinador d'IU i militant delPCE ha assegurat que Espanya viu unasituació excepcional sense precedents en la seva història, ja que la crisi afecta l'economia, els valors socials i ètics i la política. "Aquesta crisi no té sortida, els quatre bilions d'euros de deute no es poden pagar", ha manifestatAnguita. A això, segons ha dit, s'hi ha d'unir la impossibilitat de créixer econòmicament i crear ocupació.

L'exdirigent d'IU ha fet aquestes reflexions davant centenars de persones que han omplert a vessar el saló d'actes de la Facultat de Ciències del Treball i que han sentit des dels passadissos i les aules del centre la intervenció. El col·lectiu, segons ha explicatAnguita, compta amb adhesions de totes les províncies espanyoles, de Ceuta i Melilla i de països com Rússia, França, Grècia i Xile.

Destrucció del teixit productiu

Notícies relacionades

El polític s'ha remuntat a les "alegries" de fa 20 anys per explicar la situació actual al considerar que es va destruir teixit productiu i esvan privatitzar sectors estratègics de l'Estat. En la seva argumentació, s'ha mostrat crític amb la implantació de la moneda única. "L'euro ha estat un autèntic disbarat. Alemanya, Portugal, Grècia o Espanya no poden tenir la mateixa moneda perquè la concepció de l'euro és insostenible", ha subratllat.

L'exlíder d'IU ha explicat que l'element "més dramàtic" de la crisi actual és que "el 57% de lagent jove no té horitzó de treball i això provoca que un país s'acabi". El promotor delfront cívic ha expressat la seva desconfiança respecte de la convocatòria d'unes eventuals eleccions. "¿Per a què? Si és el mateix, és el mateix projecte d'uns i d'altres", ha afirmat.