Ressò a 'Salvados'

Les 10 reivindicacions del nou projecte polític de Julio Anguita

El salari mínim de 1.000 euros al mes, la reforma fiscal i la banca pública, bases del programa del front cívic que impulsa l'exlíder d'Izquierda Unida

3
Es llegeix en minuts
Óscar Toral
Óscar Toral

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Aquesta nit jo he començat la guerra. Qui ho vulgui que em segueixi".Julio Anguita va pronunciar aquestes paraules el 15 de juny passat aSabadell davant de centenars de persones en la presentació del seu nou projecte, unfront cívic que permeti a les classes populars recuperar el protagonisme polític.

Tres mesos després de la posada en marxa de la iniciativa, l'aparició de l'excoordinador d'Izquierda Unida (IU) aquest diumenge al programa'Salvados', amb ampli ressò a lesxarxes socialsi molt bons resultats en termes d'audiència, ha redoblat la repercussió del projecte. Però ¿què planteja exactament Anguita?

Segons un text del mateix polític publicat al bloc delCol·lectiu Prometeu, referència de la iniciativa, es tracta de "constituir un referent de poder ciutadà que indueixi de manera creixent els poders públics a legislar i governar en benefici exclusiu de la majoria". ComAnguita va exposar aSabadell, l'objectiu és forjar "un poder que al principi no governi, però que determini".

Com a punt de partida, el militant d'IU i del PCE planteja 10 reivindicacions de base per iniciar el debat:

1. Salari mínim interprofessional (SMI) de 1.000 euros al mes. Aquesta quantitat correspon al 72% de la mitjana dels sis països de la UE que el tenen més alt: Luxemburg (1.610 euros), Irlanda (1.462 euros), Holanda (1.357 euros), Bèlgica (1.336 euros), França (1.321 euros) i el Regne Unit (1.148 euros).

2. Cappensió per sota de l'SMI.

3. Extensió i ampliació de laprestació per desocupació. Tot això anterior pot servir també per abordar amb pressupostos concrets la possibilitat de la renda bàsica.

4. Reforma fiscal: progressivitat i persecució del frau fiscal, l'economia submergida i els paradisos fiscals. Revisió de la legislació sobre les societats d'inversió de capital variable (SICAV). Dotar d'infraestructures de tota mena la inspecció fiscal de la Hisenda Pública.

5. Banca pública com a corol·lari de la nacionalització de la banca privada i les caixes d'estalvis.

6. Nacionalització dels sectors estratègics de l'economia. Llei sobre l'obsolescència programada.

7. Desenvolupament dels continguts dels Títol Preliminar [que fa referència que Espanya es constitueix en un Estat social i democràtic de Dret] i VII [sobre economia i hisenda] de laConstitució.

8. Control i democratització dels canals de distribució i comercialització del sector primari de l'economia per evitar situacions d'oligopoli que incideixen negativament sobre els preus pagats als productors i sobre els preus pagats pels consumidors.

9. Efectivaseparació entre lesesglésies i l'Estat.

10.Reforma del sistema electoral en el sentit d'implantar-ne un altre de proporcional, amb les autonomies com a circumscripció i un col·legi nacional de restes.

La primera objecció al decàleg és òbvia: ¿hi ha diners per fer-ho? En la seva intervenció en el programa deJordi Évole, Anguita assegura que sí, que aEspanya hi ha diners suficients i que només es tracta d'anar a buscar-lo als bancs que han rebut ajudes públiques i de combatre el frau fiscal.

Notícies relacionades

Ja a la presentació de Sabadell, el líder que va portarIzquierda Unida als millors resultats de la seva història (21 diputats a les legislatives de 1996) va desgranar alguns dels arguments amb què aquest diumenge va seduir molts usuaris de les xarxes socials: "Això que es governa per a tothom és mentida. Demà prenem una decisió justa que afavoreixi una majoria de la població i necessàriament hem de fastiguejar una minoria. Per exemple, Emilio Botín".

Anguita, que va rebre nombroses crítiques els anys 90 per la cèlebre 'pinça' d'IU amb el PP enfront del PSOE, ha deixat clar en nombroses ocasions que només s'ha ofert com a referent del front cívic en la seva fase inicial: "No seré càrrec públic ni tindré presència en la vida institucional: per la meva edat, per la meva salut i perquè mai segones parts van ser bones". "Si aquest projecte arrenca, el referent serà el projecte mateix, altres homes i altres dones. M'hauré guanyat el descans", diu.

Temes:

Julio Anguita