Les ramificacions del 'cas Palma Arena'

El jutge investiga si Urdangarín va mediar en un patrocini ciclista

Anticorrupció troba documents que apunten que el duc va rebre 300.000 euros

Matas va intentar que una etapa del Tour de França es corregués a Mallorca

Façana exterior del velòdrom Palma Arena, a Palma de Mallorca.

Façana exterior del velòdrom Palma Arena, a Palma de Mallorca. / AFP / JAIME REINA

2
Es llegeix en minuts
MARISA GOÑI
PALMA

El jutge José Castro i la Fiscalia Anticorrupció de les Balears, que investiguen l'entramat societari d'Iñaki Urdangarín per presumpta malversació de fons públics a través de l'Institut Nóos, han ampliat les seves indagacions al mecenatge ciclista desenvolupat pel Govern de Jaume Matas. Anticorrupció ha detectat documents que apunten que el marit de la infanta Cristina hauria pogut rebre almenys uns 300.000 euros de fons públics per les seves gestions de mediació entre l'Executiu autonòmic i l'equip ciclista de José Miguel Echávarri.

Del 2004 al 2007, l'equip d'Echá-

varri -que al llarg de la seva història s'ha anomenat, entre altres noms, Reynolds i Banesto- va promocionar les illes als seus mallots amb un cost per a les arques autonòmiques de 18 milions d'euros, segons revelen les actes d'Illesport, entitat pública que va gestionar l'acord. El 2005, hi va entrar un segon patrocinador,

la caixa francesa Caisse d'Esparge, que va aportar els dos següents anys

sis milions, cosa que va permetre retallar l'aportació pública.

Part de l'estalvi el Govern balear la va destinar a cobrir el patrocini ciclista fins als primers mesos del 2007, ja que al maig les urnes van fer sortir Matas del poder. El contracte va ser suspès pel Gabinet del socialista Francesc Antich, però la justícia va donar la raó a una reclamació d'Echávarri, així que les arques autonòmiques van haver de pagar 800.000 euros per escapolir-se de l'acord, segons recorda el diputat socialista Antoni Diéguez, que ja llavors va denunciar els moviments al voltant de l'empresa Abarca Sport S L radicada a Pamplona, de la qual Echávarri és mànager i que té com a director Eusebio Unzué.

REPTE NO ACONSEGUIT / A més de l'equip ciclista i el Forum Illes Balears, que va injectar 2,3 milions d'euros de les arques públiques insulars a l'Institut Nóos, la col·laboració entre Urdangarín i Matas va mirar d'anar més enllà. El 2005, un dels premiats del primer Forum Illes Balears va ser Jean-Marie Leblanc, organitzador del Tour de França. Durant la seva estada a Palma per rebre el premi, Leblanc va declarar a la premsa local que dos anys enrere, amb motiu de l'entrega a Oviedo dels premis Príncep d'Astúries, Iñaki Urdangarín i el llavors director general d'Esports del Govern balear, José Luis Ballester,Pepote,li van proposar que Mallorca fos seu d'una etapa del Tour. Leblanc va respondre que era un projecte «molt difícil de portar a terme» per problemes geogràfics. La proposta va arribar a Leblanc pocs dies després que Matas obtingués l'acord de patrocini amb l'equip d'Echávarri.

Matas sí que va aconseguir atraure a l'illa un altre acte, el Campionat Mundial de Ciclisme de Pista del 2007, que li va servir per justificar la construcció del Palma Arena, on la justícia investiga sobrecostos i possibles malversacions. Després que el PP guanyés les eleccions el maig del 2004, l'Executiu va desplegar una intensa activitat

Notícies relacionades

epistolar per posar institucions i entitats a disposició de la Unió Ciclista Internacional.

Segons consta al sumari, el 9 de juny del 2004 es van posar d'acord per enviar les missives l'exdirector general d'Esports José Luis Ballester, l'exdirector general de la caixa Sa Nostra Pere Batle i l'exdirectora general d'IB3 Maria Umbert. Tres mesos després, el comitè directiu de la Unió Ciclista Internacional, reunit a la localitat de Bardolino (Itàlia), va atorgar la desitjada seu a Palma. La investigació ha detectat documents que revelen presumptes maniobres d'Urdangarín al voltant dels contractes per mesurar l'impacte mediàtic del campionat.