VA ESCRIURE UN LLIBRE

Mor Esperanza Pérez Labrador, activista espanyola de la Plaza de Mayo

La dona va perdre el seu marit, dos fills i una nora a mans de la dictadura argentina

2
Es llegeix en minuts

Esperanza Pérez Labrador,mare espanyola de laPlaza de Mayo i activa defensora dels drets de les víctimes de la dictadura argentina, va morir la nit passada a l'Hospital Puerta de Hierro de Madrid als 89 anys, han informat fonts familiars. "La seva vida va ser exemple d'amor, dignitat i coratge", ha expressat la seva filla Manoli a l'anunciar la mort.

Pérez Labradorva patir durant elrègim militar argentí l'assassinat del seu marit, Víctor, del seu fill Palmiro, de la companya d'aquest, Edith Graciela, i la desaparició del seu fill menor, Miguel Ángel.

Des que la dictadura argentina va destrossar la seva família el 1976, Esperanza Pérez Labrador va dedicar la seva vida a lluitar per la dignitat i la memòria de les víctimes del règim militar. "És un deure seguir demanant justícia", va afirmar al setembre en una entrevista amb motiu de la presentació a Madrid del seu llibre Esperanza (Roca Editorial), que plasma els records de Pérez Labrador, una de la Madres de la Plaza de Mayo de la ciutat argentina de Rosario.

El llibre, presentat el 16 de setembre pel jutgeBaltasar Garzón en un acte celebrat a la Casa de América de Madrid, va ser escrit pel periodista espanyol Jesús María Santos a partir de 250 folis manuscrits en què Pérez Labrador va deixar els seus records i de llargues converses que van mantenir.

Desaparegut, però no mort

"Van matar una joventut preciosa", va afirmar al presentar el seu llibre Pérez Labrador, que mai va abandonar la recerca del seu fill desaparegut, en què va estar acompanyada per la seva filla Manoli, amb qui residia a Madrid. "Està desaparegut. Fins que no el vegi mort, no diré que està mort. Seguiré lluitant", insistia fa només uns mesos l'activista, que va arribar a enfrontar-se "cara a cara, gairebé cop a cop", als generals Fortunato Galtieri i Jorge Videla, com recorda Santos.

Notícies relacionades

Pérez Labrador va créixer a la Sierra de Béjar (Salamanca) i als 54 anys va emigrar amb el seu marit i els seus fills a Rosario, "sota l'embruix d'un viatge d'Evita Perón a Espanya", explica el periodista espanyol. Allà va viure un període de prosperitat fins que "els dictadors i assassins van arrasar la seva felicitat", va indicar Santos, que distingeix Pérez Labrador com "una persona clau" en els processos oberts pel jutge Garzón contra la dictadura argentina.

"A aquesta dona sempre li van brillar els ulls. Fins i tot quan s'inundaven de llàgrimes. I a nosaltres, sense Esperanza, ens queda l'esperança que ens va ensenyar", ha escrit avui el periodista.