comunicat dirigit a 'gara' I 'berria'

El Col·lectiu de Presos d'ETA anuncia que se suma a l'Acord de Gernika per al final de la violència

El document reclama a la banda "un alto el foc permanent, unilateral i verificable"

2
Es llegeix en minuts

Elcol·lectiu de presos d'ETAha fet públic un comunicat en què ha decidit sumar-se a l'Acord de Gernika, el text que demana a la banda armada un "alto el foc permanent, unilateral i verificable per la comunitat internacional" i al Govern, un canvi en la política penitenciària.

Aquest anomenat Col·lectiu de Presos i Preses Polítics Bascos (EPPK), que agrupa els reclusos d'ETA, ha enviat un comunicat als diaris Gara i Gara Berria. El diari n'ha fet avançament en l'edició digital i aquest dissabte el publicarà íntegre. La seva adhesió arriba quan diumenge es complirà un any de la presentació d'aquest pacte, que, amb el títol d'Acord per a un escenari de pau i solucions democràtiques, va ser presentat a Gernika el 25 d'octubre de l'any passat per l'esquerraabertzale, EA, Aralar, Alternatiba i la formació política francesa AB.

El text demanava a ETA un "alto el foc permanent, unilateral i verificable per la comunitat internacional com a expressió de voluntat per a un definitiu abandonament de la seva activitat armada". ETA va declarar posteriorment, el 10 de gener, un alto el foc, però no l'abandonament definitiu de la seva activitat. A més, l'acord instava el Govern central a iniciar un "procés democràtic" per al final del terrorisme, amb passos com la derogació de la llei de partits i la modificació de la política penitenciària.

Pel final de la dispersió

Detallava mesures com el final de la dispersió, l'alliberament dels reclusos amb greus malalties, la concessió de llibertat provisional als presos preventius pendents de judici i també la dels que "hagin complert els requisits legals" per obtenir-la. En el comunicat enviat aGara, el col·lectiu de presos d'ETA ha opinat que l'acord s'ha convertit en "la referència" per a la construcció d'un escenari democràtic i que en aquesta mesura també té el seu suport.

Procés democràtic

Notícies relacionades

"Per sobre dels límits i els obstacles dels Estats que ens tenen captius, EPPK manifesta el seu compromís ferm d'empènyer per avançar en el procés democràtic", ha assenyalat el col·lectiu. Tot i acceptar que aconseguir aquest escenari democràtic "no és un repte qualsevol", els presos d'ETA recalquen el seu "convenciment" que s'aconseguirà i anuncia el seu "compromís total d'impulsar el procés democràtic fins al final".

Pel procés de pau

Els firmants de l'Acord de Gernika van enviar el juny passat una carta a aquest col·lectiu de presos d'ETA per detallar-los la seva proposta. La intenció inicial dels firmants era reunir-se amb els presos etarres per informar-los del "procés polític obert a Euskal Herria", però no van rebre autorització d'Institucions Penitenciàries. Per aquest motiu, els van remetre la carta. Un altre col·lectiu de presos etarres, dissidents amb la línia oficial de la banda terrorista i interns a la presó alabesa de Nanclares de Oca, han emès un altre comunicat en què també s'uneixen a l'Acord de Gernika. Aquests presos, que s'autodenominen "compromesos amb l'irreversible procés de pau", han expressat suport total a l'Acord de Gernika "en tots i cadascun dels seus punts" i també han opinat que "és hora d'abordar sense dilació el reconeixement i la reparació de les víctimes i la reconciliació social".