MINIGIRA PER ÀFRICA

Espanya arrenca el compromís de les Seychelles que estudiarà la possibilitat que els tonyinaires portin armes pesants

Només aquest any s'han produït 177 atacs de pirates que, fins al maig, havien capturat 601 ostatges

Armadors bascos i gallecs acompanyen Chacón per conèixer les mesures contra el segrest de pesquers

La ministra espanyola de Defensa, Carme Chacón, ha firmat un acord de col·laboració en la lluita contra la pirateria, a les Seychelles.

La ministra espanyola de Defensa, Carme Chacón, ha firmat un acord de col·laboració en la lluita contra la pirateria, a les Seychelles. / Emilio Naranjo (EFE)

4
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / Victòria (enviada especial)

Elpresident de les Seychelles, James Alix Michel, s'ha compromès a estudiar en unacomissió bilateral la possibilitat que els vigilants de seguretat privada que protegeixen elspesquers espanyols embarquin amb unarmament de més calibre. Fins ara, les autoritats de les illes s'han mostrat reticents que els vigilants utilitzin armament pesant en la seva, cada vegada, més complicadalluita contra la pirateria en aigües de l'Índic. Un armament que, per cert, no té ni l'Exèrcit de les Seychelles. De moment, lesautoritats locals permeten l'ús de fusell convencional, i els tonyinaires han demanat, i per a això compten amb el suport del Govern, utilitzar metralladores de 12,70 mil·límetres.

La ministra de Defensa, Carme Chacón, ha arrencat aquest compromís d'estudiar la proposta després de reunir-se amb el president, en què la ministra haofert als instructors de l'Exèrcit espanyol participar en laformació de les Forces Armades de les Seychelles, i s'ha compromès a traslladar a la Unió Europea la petició d'equipar l'Exèrcit de les illes. L'acord inclou, també, una unitat de telemedicina a disposició de la població illenca i dels mariners que pesquen en alguns dels 30 pesquers espanyols que ara treballen en aigües de l'Índic amb el port Victòria de les Seychelles com a referència. La unitat estarà dirigida des de l'Hospital Militar Gómez Ulla de Madrid. Per a la delegació espanyola, aconseguir que el Govern de les Seychelles accepti estudiar la proposta "és tot un èxit".

Un panorama terrible

La situació en aigües de l'Índic no millora. En un recentinforme de maig d'aquest mateix any, l'ONU descriu un panorama terrible, amb una pirateria encoratjada, enriquida i rearmada. Des de l'1 de gener del 2011 s'han produït panorama terriblepirateria encoratjada, enriquida i rearmada177 atacsels casos d'atacs de pirates a les costes de Somàlia. El maig del 2011, els pirates tenien en poder seu 26 naus i un total de 601 ostatges. La zona dels atacs té actualment una extensió de7,25 milions de quilòmetres quadrats, i això que fa que les forces navals tinguin cada vegada més dificultat per patrullar-la.

Elspirates estan utilitzant grans naus que porten subministrament per a embarcacions més petites amb les quals es realitzen els atacs i transportenfins a 100 pirates a bord per vigilar els ostatges i impedir els intents de rescat. Actualment els atacs de pirates inclouen l'ús d'una gran força per reduir el personal de seguretat que viatja en els vaixells mercants. El 26 de gener del 2011 es va executar sumarialment un tripulant filipí, i el 22 de febrer van ser assassinats quatre ciutadans nord-americans.La quantia dels rescats exigits segueix augmentant. Les forces navals estimen que hi ha al voltant d'uns 50 líders pirates principals, 300 líders de grups d'atac pirates i 2.500 soldats.

Assignatura pendent

L'enjudiciament, condemnes i presó dels pirates detinguts és la gran assignatura pendent de la lluita contra la pirateria. L'ONU espera que elsactuals tribunals somalis puguin estar en funcionament i garantir els drets humans, en tres anys. En aquest temps, es preveu un desemborsament de24 milions de dòlars per a la construcció de nous recintes penitenciaris, seus judicials, i per finançar un pla d'assessorament amb juristes internacionals i fins i tot somalis que ara estan fora de país, per elaborar en el dret somali un fonament legal i processal adequat per enjudiciar la pirateria.

La meta concreta dels programes és establir els tribunals a Hargeysa i Berbera, a Somalilandia, i a Boosaaso i Garoowe, a Puntlandia. L'ONU considera que aquesta assistència permetria que s'enjudiciïn unes20 causes més per any. Generalment, en cada causa de pirateria hi ha aproximadament 10 imputats. Les causes vistes en aquestes regions se centren en sospitosos de baix nivell, i no en casos més complexos de finançament i planificació d'activitats de pirateria.

Viatge pendent de la ministra

El viatge a les Seychelles, Djibouti i Uganda era unaassignatura pendent de Chacón. Tot estava previst a principis d'any per visitar la missió quan una explosió al camp de maniobres de l'acadèmia militar d'Hoyo de Manzanares, amb cinc militars morts, va fer suspendre el viatge. La ministra no ha volgut acabar la legislatura sense veure de primera mà una missió de seguretat a l'Índic, però especialment compromesa amb la formació del nou Exèrcit somali. I tal com els havia promès,s'ha emportat amb ella representants dels armadors gallecs i bascos.

Notícies relacionades

El setembre de l'any passat, els Governs de les Seychelles i Espanya van firmar un memoràndum d'entesa entre els dos països sobre cooperació en l'àmbit de la defensa, i de la declaració d'intencions sobre cooperació en la lluita contra la pirateria. Aquest àmbit de cooperació va més enllà de la lluita contra la pirateria i inclou a partir d'ara participar en la formació de les Forces Armades de les Seychelles.

Després de la seva estanda a les Seychelles, la ministra s'ha desplaçat aDjibouti, on visitarà lafragata Santa Maria i l'avió de vigilància Santa MariaP-4 Orion. El viatge continuarà demà aUganda, onChacón visitarà l'EUTM-Somàlia, una missió també de la Unió Europa en què Espanya contribueix en l'ensinistrament de les forces seguretat somalis. Des del maig del 2010 que va començar la missió, militars espanyols han entrenat un miler de militars somalis, i 1.000 més estan a punt d'acabar la seva fase d'aprenentatge. És més que probable queChacón es comprometi a ampliar la missió després dels elogis rebuts, perquè els alumnes espanyols s'han reincorporat molt bé en les seves tasques dins l'Exèrcit somali.

Temes:

Seychelles Pesca