Baròmetre preelectoral

Convergència es veu avalada pel sondeig i el tripartit lluita per sobreviure

1
Es llegeix en minuts
J. R.
BARCELONA

¿El mapa electoral pot canviar d'aquí al 28-N? Per CiU, els avui còmodes guanyadors de les eleccions, no. Pels socis del tripartit, els avui clars perdedors, sí. Els dos anàlisis responen, segur, més a desitjos que a conviccions, si bé les explicacions dels actuals companys de govern tenen menys aire de realisme. De fet, el discurs compacte fa temps que ha quedat enrere i ha desencadenat una lluita per la supervivència, per separat, al PSC, ERC i ICV-EUiA. Mentrestant, a CiU cada vegada li costa més contenir l'eufòria.

Els nacionalistes van veure ahir reflectides les seves tesis en el baròmetre preelectoral elaborat pel GESOP. El cap de campanya d'Artur Mas, David Madí, va proclamar que «el canvi ha arrencat i Catalunya dóna per amortitzat el tripartit». Va justificar tanta alegria, primer, perquè a CiU li falta molt poc per tocar el cim de la majoria absoluta i, segon, perquè la seva promesa estrella, el concert econòmic, suscita un elevat suport ciutadà (més del 80%).

Però en el tripartit preocupa molt més l'abstenció, sobretot perquè la patacada s'aguditzarà en el cas d'una baixa participació. Per la flamant número dos de la llista del PSC, Montserrat Tura, és «gairebé una injustícia» que les enquestes posin a dalt de tot CiU i castiguin tant els socialistes. «Sabem com CiU va deixar els serveis després de tants anys de govern i la poca companyia que ens han fet en els moments difícils», va retreure la consellera.

Notícies relacionades

«PETITA DAVALLADA» / L'intent per insuflar confiança no ha impedit algunes opinions sorprenents. Aquest ha estat el cas del secretari general d'ERC, Joan Ridao, que va qualificar de «petita davallada» la possible pèrdua de fins a vuit diputats, l'erosió més gran entre els socis del tripartit. Segons ell, la crisi econòmica ha «deslluït» la feina del Govern, i l'Estatut i el finançament català han fastiguejat els ciutadans.

Per la seva part, la número dos de la llista d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha furgat en la ferida que més sagna. «Els sondejos indiquen un símptoma. Hi ha una gent mobilitzada i una altra que encara s'ha de mobilitzar», va alertar, en al·lusió a l'electorat d'esquerres. El PPC es va erigir en «vot útil» per frenar una coalició CiU-ERC.