L'ACTE

Zapatero visita BCN per reclamar una segona oportunitat

El president vol buscar les vies constitucionals per reconstruir l'Estatut

Avui impartirà la conferència número 400 del fòrum d'opinió Tribuna Barcelona

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS
MADRID

José Luis Rodríguez Zapatero tindrà avui l'oportunitat de fer algun d'aquells «gestos polítics» que li ha demanat el president, José Montilla, per alleujar el malestar dels catalans per la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. Després de presidir el Consell de Ministres, el cap del Govern viatjarà aquest matí a Barcelona, on pronunciarà la conferència número 400 del fòrum d'opinió d'EL PERIÓDICO.

Segons fonts de la Moncloa, la seva participació a Tribuna Barcelona, el seu desplaçament a la ciutat, ja és en si un d'aquests senyals que el cap de la Generalitat li reclama. En el seu discurs, segons aquestes fonts, Zapatero destacarà la seva implicació en l'aprovació de l'Estatut i tornarà a repetir el seu compromís de recuperar, per les vies constitucionalment adequades, el màxim dels aspectes retallats pel TC. «Aquest Govern no recela de l'autogovern, sinó que el reconeix, i no tem la forta identitat política de Catalunya, sinó que la respecta», va declarar Zapatero la setmana passada. Després de la sentència, el president de l'Executiu necessita que els catalans, amb eleccions a la tardor, confiïn en ell i en la seva paraula que recuperarà l'Estatut per aquestes vies que encara s'han de buscar.

L'ESPANYA PLURAL / El president considera que la sentència respecta «majoritàriament l'Estatut», però és conscient que les retallades en assumptes tan delicats com la justícia, la llengua i el finançament han originat un problema d'afectivitats que pot tenir conseqüències més greus que les llimadures materials de la Carta catalana. Fonts governamentals van explicar que és el moment de recuperar el discurs de l'«Espanya plural», aparcat durant la llarga espera de la sentència del TC. I aquestes mateixes fonts van afegir que el cap de l'Executiu «reflexionarà sobre l'encaix de Catalunya a Espanya i demostrarà que ha pres nota del malestar causat per la sentència».

Les conseqüències que la sentència del TC ha tingut als carrers de Barcelona, en la vida del Parlament i al Congrés dels Diputats preocupen el Govern, ja que, segons diverses fonts consultades, lamenta que el cap de l'Executiu i el seu equip no hagin sabut recordar que el PP «va preferir al seu moment que l'Estatut es convertís en un instrument de confrontació i no de convivència». Aquestes mateixes fonts deploren que el president del PP, Mariano Rajoy, s'hagi posat de perfil arran de la resolució del tribunal després d'haver organitzat una recollida de firmes i assegurar que els socialistes, per les seves «cessions» a Catalunya, estaven desmuntant Espanya.

PRESENTAT PER MONTILLA / Aquesta no és la primera vegada que Zapatero assisteix al fòrum Tribuna Barcelona. Ja ho va fer el 20 de novembre del 2006 en la sessió número 300, en què també va ser presentat, igual que avui, pel cap de l'Executiu català. Aquell dia, el líder del PSC es preparava per ser investit president de la Generalitat i Zapatero, en la seva intervenció, va assegurar que Catalunya, una vegada aprovat l'Estatut, necessitava «una etapa de calma».

Notícies relacionades

Passats quatre anys, algunes coses han canviat però altres segueixen igual. Els polítics estan esperant la convocatòria d'eleccions i Catalunya continua donant voltes a l'Estatut i anhelant aquesta «etapa de calma».

Tribuna Barcelona, presidit ara per Antoni Serra Ramoneda, va iniciar el seu camí el juliol de 1995 amb Jordi Pujol com a convidat. Des d'aleshores, les conferències han atret més de 77.000 assistents, que han consolidat aquest fòrum d'opinió com el més exitós de Catalunya.