LES REACCIONS

ERC insta Montilla a evitar un final «agònic» de la legislatura

Ridao opina que l'estratègia de salvar aspectes de l'Estatut és «de perdedors»

Mas afirma que els republicans són més durs amb el tripartit que la mateixa oposició

Joan Ridao, durant una roda de premsa a la seu d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Joan Ridao, durant una roda de premsa a la seu d’Esquerra Republicana de Catalunya. / ARXIU / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST
BARCELONA

Esquerra no és un partit que es caracteritzi, per bé o per mal, per les mitges tintes. Des de fa una setmana, els republicans han aguditzat, i molt, la distància que fa temps que prenen respecte del tripartit, en què encara figuren. El secretari general del partit, Joan Ridao, va ser ahir l'encarregat de repartir clatellades dialèctiques. Així, va abundar en la petició que ja va formular el president d'ERC, Joan Puigcercós: que el president, José Montilla, convoqui eleccions com més aviat millor per evitar que el final de la legislatura «sigui una agonia». «No hi ha cap raó per deixar que s'esgoti del tot quan ja està gairebé acabada», va afirmar, subratllant com a argument les diferències entre els socis del Govern sobre com s'ha d'actuar després de la sentència sobre l'Estatut.

Perquè Ridao es va aferrissar amb el camí que Montilla vol explorar juntament amb el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, per intentar repescar parts de l'Estatut laminades per la sentència del Tribunal Constitucional. Una estratègia que el número dos d'Esquerra va rebutjar ahir sense miraments: «Madrid no hi té cap interès i no ho pactarà. Com a màxim concedirà una treva, però res més, ja que no s'ha d'oblidar que l'Estatut ha estat fulminat per l'acció del PP i l'omissió del PSOE». Ridao va criticar els que volen tornar «a l'autonomisme antiquat dels anys 70, perquè això ja ha fracassat i és una estratègia de perdedors».

OPORTUNITAT DESAPROFITADA / Com ja va fer Puigcercós, Ridao també va considerar especialment greu que el PSC no es desmarqués del PSOE en les votacions sobre l'Estatut de dimarts passat al Congrés: «No havia tingut mai una oportunitat tan clara com aquesta per desmarcar-se'n, i si no ho ha fet ara difícilment ho farà en el futur».

Notícies relacionades

Sense entrar en oberta contradicció amb aquestes tesis, tot i que en un to ben diferent, el vicepresident del Govern i exlíder d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, va assegurar que l'Executiu català no està inactiu i va aplaudir que el seu partit s'hi quedi fins al final: «Si a ERC se li acudís deixar-lo, difícilment entraria en un altre govern, perquè s'especialitzaria a desfer governs i no a fer-los», va afirmar.

ICV no va comprendre el to dels seus encara socis. Joan Herrera va considerar «al·lucinant» que es parli d'avançar eleccions i no de la sentència de l'Estatut i va advertir a ERC: «Nosaltres no farem veure que no hem format part d'aquest Govern». Mentrestant, CiU es frega les mans. El seu president, Artur Mas, va comentar, en declaracions a RAC 1, la petició d'Esquerra que les eleccions autonòmiques arribin com més aviat millor: «És una contribució més a la confusió total en què es troba la política catalana. ERC és al Govern, té el vicepresident i públicament demana eleccions amb una contundència que no utilitzem a l'oposició». I va afegir que aprecia en el tripartit una sensació de «desgovern» i «caos total».