El debat sobre l¿autogovern

Els partits deploren el final de la unitat i es culpen mútuament

CiU i ERC acusen el PSC d'anteposar al Congrés el PSOE a l'interès de Catalunya

Els socialistes critiquen la federació pel seu «electoralisme i obstruccionisme»

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ahir als passadissos de la Cambra catalana.

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ahir als passadissos de la Cambra catalana. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST
BARCELONA

Un altre dia de la marmota al Parlament. Els partits catalans van lamentar ahir la pèrdua de la unitat en defensa de l'Estatut en les votacions de les propostes de resolució del Congrés, dimarts. Tots menys el PP i Ciutadans es van mostrar compungits, decebuts i dolguts per això. I tots van coincidir que la culpa és d'un altre. CiU i ERC van culpar el PSC, per no votar en un sentit diferent del PSOE. El PSC va culpar CiU, per moure's per electoralisme. I ICV va culpar els citats anteriorment per no fer com ells, que no van votar contra cap resolució; es van abstenir.

La indignació, en definitiva, va desbordar la sala de premsa del Parlament. El nacionalista Oriol Pujol va acusar el PSC de forçar «un trist paper» del front català al Congrés dies després que, segons va relatar, s'evités al Parlament en l'últim moment gràcies a Artur Mas i al pla que aquest va proposar i que el president, José Montilla, va acceptar. Com va fer CiU dimarts, Pujol va acusar el PSC de desestimar que només es presentés al Congrés una proposta de resolució com la de divendres, amb el preàmbul de l'Estatut. El nacionalista va acusar el PSC d'anteposar el que vol el PSOE al que volen Montilla i Catalunya. També el mateix Artur Mas va parlar del tema i va qualificar de «vergonyosa» l'actuació dels socialistes.

Igualment crítica amb el PSC, la portaveu d'Esquerra, Anna Simó, es va mantenir en la recent línia dels republicans de prendre distància amb el seu soci sense una possible aparent marxa enrere. Simó va afirmar que els socialistes catalans han pres la decisió de «baixar del tren a la pròxima estació. Hem viatjat junts set estacions», va afegir en al·lusió als anys del primer i el segon tripartit. La portaveu va qualificar d'«error» que el PSC recolzés la seva resolució conjunta amb el PSOE i votés en contra de les de CiU, ERC i ICV. Sense ser dura, Simó va ser rotunda.

Notícies relacionades

L'ecosocialista Dolors Camats va qualificar de «totalment decebedor» el que havia passat i, més que discutir-se amb altres partits, va mirar al futur amb inquietud: «Els ho hem posat massa fàcil al PP i al PSOE». Camats va donar per fet que el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ho tindrà molt bé per no assumir cap compromís en defensa de l'Estatut.

CAP DE RATOLÍ / El socialista Joan Ferran va comparèixer amb un cabreig monumental. Va atribuir a l'«obstruccionisme i electoralisme» de CiU que no prosperés una resolució com la del PSOE i el PSC, que, va subratllar, defensava l'Estatut. Va precisar que al Parlament va ser Montilla qui va salvar la unitat «malgrat la trampa que li va posar Mas». Va fer una defensa tancada de les gestions de Zapatero en favor de l'Estatut i del fet que el PSC estigui al grup del PSOE. I anava repetint: «Estem molt molestos». «Prefereixen ser cap de ratolí que cua de lleó, i així va el país», va afirmar indignat, dolgut, molest.