editorial

Catalunya espera el gest de Zapatero

L'opinió del diari s'expressa només als editorials.  Els articles exposen posicions personals.

1
Es llegeix en minuts

El president José Montilla no va anar ahir a Madrid a entrevistar-se amb el cap del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, per negociar res en concret. Després de dues hores de reunió, Montilla va traslladar fins al setembre les decisions que el Govern central pugui adoptar per desenvolupar l'Estatut després de la retallada efectuada per la sentència del Tribunal Constitucional, però sí que va demanar una cosa més important, un «gest polític» que repari el mal que la sentència ha causat a Catalunya i que torni la «confiança» i la «moral» als catalans.

Montilla continua creient en el «projecte compartit» amb el PSOE, però aquest projecte s'ha de basar en el respecte a la diversitat i a les diferents realitats nacionals, per evitar que augmenti allò que fa temps que denuncia: la desafecció de Catalunya envers el conjunt d'Espanya. És a dir, Montilla li està demanant a Zapatero, en altres paraules, que ressusciti l'Espanya plural amb la qual es va comprometre en el seu primer mandat.

El problema és que, des d'aleshores, han passat massa coses, entre les quals hi ha tot l'enrevessat procés de l'aprovació de l'Estatut, que ha culminat amb la limitació del text per part d'un tribunal desprestigiat i sense autoritat moral. ¿Zapatero encara hi és a temps de defensar amb credibilitat un projecte plural per a Espanya? És dubtós, però, en tot cas, demà té l'oportunitat, durant la seva intervenció a Tribuna Barcelona, davant d'una destacada representació de la societat civil catalana, de fer aquest «gest polític» que Montilla li sol·licita.

El president català va sortir de l'entrevista «raonablement satisfet» perquè Zapatero havia entès la necessitat del gest, que va més enllà de les lleis i dels traspassos de competències i implica un canvi d'actitud de les institucions de l'Estat. No obstant, al marge de si aquest viratge es materialitza o no, el que és segur és que les altres forces polítiques catalanes no li donaran crèdit. La proximitat de les eleccions impregna qualsevol anàlisi i així s'ha d'entendre que el president d'ERC qualifiqui el Govern en què participa d'«interí» i afirmi que Montilla va anar a Madrid a buscar la «liquidació de l'Estatut». La convocatòria electoral ara és l'única manera de clarificar la situació.