mirador

Tripartit i abstenció

2
Es llegeix en minuts
Vicenç Villatoro
Vicenç Villatoro

Escritor y periodista.

ver +

Una hipòtesi molt estesa deia que Jordi Pujol gua-nyava les eleccions catalanes gràcies a l'abstenció de l'electorat socialista. Si el PSC aconseguís mobilitzar en les eleccions catalanes els electors que el votaven i li feien guanyar les espanyoles a Catalunya i les municipals, seria la força guanyadora. Per tant, una alta abstenció afavoriria CiU i una alta participació al PSC. La hipòtesi té una base real. Però cal introduir factors de correcció. A més de l'abstenció, pot haver-hi també un vot dual: persones que voten una cosa a les espanyoles i una de diferent a les catalanes o a les municipals. I en tot cas, cal preguntar-se també per què aquest elector socialista s'abstindria en les catalanes.

Però la pregunta essencial és si aquesta vella hipòtesi serveix encara avui per entendre la política catalana i per elaborar les estratègies dels partits. En aparença, sí. Davant dels resultats de les enquestes com la publicada a EL PERIÓDICO, favorables a CiU, estrategs del PSC afirmen –i encerten– que els resultats es produeixen quan tot l'electorat nacionalista està ja molt motivat i mobilitzat i el socialista no ho està tant. Per tant, el resultat real –i millor per al PSC– l'obtindrem quan els dos electorats estiguin mobilitzats d'una manera semblant.

Notícies relacionades

Tenen raó, però també tenen un problema: ara no és fàcil mobilitzar l'electorat socialista. No el mobilitza l'orgull pel tripartit. Els mesos que vénen –vaga general, retallades, impostos– no hi ajudaran. I a Catalunya no funciona la mobilització a través de la por: el crit «que vénen les dretes» serveix més contra José María Aznar que contra Artur Mas, i el crit «que vénen els independentistes radicals», referit a CiU, funciona poc quan el PSC ha pactat amb ERC.

Hi ha una altra via per buscar la simetria en el nivell de mobilització. Intentar desmobilitzar l'electorat de CiU, convidar-lo a l'abstenció. Potser aquesta vegada el vell axioma que una alta participació convé més als socialistes que als convergents no és cert. Això explicaria que l'endemà que Miquel Iceta digués que les comissions d'investigació només serveixen per provocar abstenció, el PSC s'afegís a la creació d'una comissió especialitzada estrictament en CiU, obviant els problemes que poden afectar d'altres partits. L'electorat socialista no és fàcil de mobilitzar. Però potser es pot buscar el desencant de l'electorat convergent. Hi ha un perill. De vegades, quan un electorat se sent desproporcionadament o asimètricament atacat, encara es mobilitza més. Quan el PP va intentar en la darrera legislatura espanyola desmobilitzar l'electorat socialista, se li'n va anar la mà i va ajudar a motivar-lo.