la rèplica del govern

Les penes més dures d'Europa

1
Es llegeix en minuts

EL SISTEMA LEGAL

La pena límit és de 40 anys i es compleix íntegrament

La Constitució de 1978 va abolir la pena de mort i les condemnes d’una durada comparable a la cadena perpètua, encara que aquesta figura concreta està fora del sistema judicial espanyol des de fa més de 150 anys. L’article 25.2 de la Carta Magna assenyala que totes les penes estaran «orientades a la reeducació i la reinserció social», cosa que, segons l’Executiu, converteix en «inconstitucional» la reclamació del PP. El Codi Penal posa com a límit de presó els 40 anys per a delictes de terrorisme i d’assassinats greus, sense opció de rebaixa de condemna.

LA COMPARACIÓ

A França i Alemanya no es passa de 25 anys de presó

Als països europeus amb cadena perpètua, com Alemanya, el Regne Unit i França, aquesta només és nominal, ja que les penes es revisen i, segons va assegurar dimarts passat el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, «ningú està 40 anys a la presó». «Als 15, als 20 i, com a màxim, als 25, se’ls revisa la pena i surten fora al considerar els jutges que s’han reinserit», va afegir. Una afirmació que corroboren estudis d’associacions de juristes. Aquests recorden també que la cadena perpètua es reserva per als delictes més atroços, no els més mediàtics.

LES ESTADÍSTIQUES

Notícies relacionades

Espanya té menys delictes però més població reclusa

La percepció de la inseguretat ciutadana, a l’alça, no es correspon amb les dades, a la baixa, dels delictes coneguts per la policia. Encara és més contradictòria la comparació amb l’augment accentuat de la població reclusa. Aquesta s’ha multiplicat per quatre els últims 30 anys (de 18.000 a 76.000), un percentatge que tampoc es correspon amb l’increment demogràfic. Espanya és un dels països amb més presos d’Europa (166 per cada 100.000 habitants), cosa que evidencia l’enduriment progressiu del sistema penal.