ÚLTIMA ETAPA DE LA MINIGIRA PER L'ÀFRICA OCCIDENTAL

Zapatero dóna testimoni a Togo de l'abolició de la pena capital

Espanya treballa per la supressió de la condemna màxima en una desena de països

Zapatero passa revista a les tropes, ahir al palau presidencial de la capital nigeriana, Abuja.

Zapatero passa revista a les tropes, ahir al palau presidencial de la capital nigeriana, Abuja. / EFE / CHEMA MOYA

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS
LOMÉ / ENVIADA ESPECIAL

José Luis Rodríguez es va considerar ahir testimoni d’“una victòria de la dignitat humana”. El Govern de Togo va invitar el president espanyol a assistir a la sessió extraordinària de l’Assemblea Nacional que va aprovar la llei per abolir la pena de mort, una fita en què l’Executiu ha col·laborat amb una feina “discreta” d’assessoria jurídica.

Zapatero va arribar a Lomé (Togo) des de Nigèria, on dilluns va celebrar una cimera amb els països de l’Àfrica Occidental. A la capital, centenars de persones amb vestits regionals, diverses orquestres i espectacles de xanques van donar la benvinguda al president espanyol en el seu camí fins al Parlament. El cap de l’Executiu va pronunciar un discurs davant els diputats, a qui va assegurar que podien sentir-se orgullosos d’haver aprovat l’abolició, una victòria que va comparar amb la reconciliació encapçalada per Nelson Mandela a Sud-àfrica i amb el nomenament de Kofi Annan (ghanès) com a secretari general de l’ONU.

LLEI ZAPATERO / Togo es converteix així en un país pioner al continent. Els tribunals van dictar la seva última condemna a mort el 2003, malgrat que l’última execució es va realitzar el 1978. Ahir, les autoritats togoleses van assegurar que la norma passarà a anomenar-sellei Zapatero.

Des que l’any passat el cap de l’Executiu va enarborar la bandera de l’abolició de la pena de mort, amb l’objectiu d’aconseguir una moratòria de les execucions el 2015, l’Executiu ha treballat “amb discreció”, segons fonts de la Moncloa, amb “una desena” de països per aconseguir la supressió de la condemna capital. El seu primer èxit va ser Filipines, Togo és el segon, i aquestes fonts confien que els pròxims anys s’hi sumin el Líban, Jordània, Benín i Ghana.

Espanya, en opinió del cap de l’Executiu, té raons de pes per abanderar aquesta lluita perquè “les famílies de molts espanyols van patir l’execució per motius polítics”. Unes paraules amb què va recordar la seva pròpia història, ja que el seu avi patern va ser afusellat pels franquistes durant la guerra civil.

ESCLAVITUD / En la seva al·locució, Zapatero també va recordar altres pàgines “poc edificants” de la història d’Espanya. El president va mostrar el seu pesar “pel trasllat, i l’explotació com a esclaus de molts homes i dones (d’aquesta regió) a l’Amèrica espanyola”. “No només va ser un atemptat massiu a la dignitat i a la llibertat, sinó una forma més d’impedir el desenvolupament d’aquests pobles”, va lamentar al criticar una pràctica que es va allargar durant segles i que va comptar amb l’activa participació de no pocs espanyols.

Notícies relacionades

COMERÇ AMB NIGÈRIA / Al matí, a Abuja, la capital nigeriana, Zapatero va inaugurar un fòrum empresarial en què va demanar al Govern africà que ajudi les companyies a assentar-se al país. En aquests moments, Espanya és el segon client de Nigèria (7%) molt al darrere dels Estats Units (47,1%). Aquest país africà, el primer productor de petroli del continent, subministra el 25% del gas i el petroli que utilitza Espanya.

El president va destacar l’experiència internacional que atresoren les empreses espanyoles i va oferir el suport del seu Executiu perquè aconsegueixin expandir les seves activitats a Nigèria, un país que actualment s’ha convertit en la segona economia de la regió subsahariana després de Sud-àfrica, gràcies a les abundants reserves d’hidrocarburs de les quals disposa al Delta del Níger.