Viatge del mandatari espanyol a la cimera progressista de Xile

EUA tanca la crisi per Kosovo i l'Iraq i Obama cita Zapatero el dia 5

Biden afirma que Espanya és un dels socis "més importants" després de reunir-se amb el president

La Casa Blanca afirma que el "desacord" amb el replegament militar no ha danyat les relacions

Zapatero i Biden, davant els fotògrafs abans de la seva reunió d’ahir a Viña del Mar.

Zapatero i Biden, davant els fotògrafs abans de la seva reunió d’ahir a Viña del Mar. / AP / ALIOSHA MÁRQUEZ

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS
VIÑA DEL MAR / ENVIADA ESPECIAL

Podria haver emulat Carme Chacón i haver deixat anar: "S'ha complert la missió. És hora de tornar a casa". José Luis Rodríguez Zapatero es va reunir ahir amb el vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, a Viña del Mar (Xile), on va anar en un viatge llampec per assegurar-se que la retirada unilateral de les tropes espanyoles de Kosovo no ha sembrat desconfiança a l'Administració de Barack Obama. "Això ja és un capítol tancat", va tallar Biden. "La nostra relació està per sobre de qualsevol desacord a Kosovo", va declarar el número dos de la Casa Blanca, que fins i tot va agrair el treball d'Espanya a l'Iraq i l'Afganistan.

Zapatero i Biden es van reunir just abans que comencés la cimera de mandataris progressistes convocada per Xile, en què només van participar vuit dirigents. El president del Govern va explicar a Biden les raons per les quals ha decidit que els 630 soldats espanyols surtin de Kosovo. Zapatero va recordar que Espanya no reconeix la independència unilateral d'aquest territori i que, malgrat això, els militars hi han estat més d'un any després de la separació de Sèrbia. A més, va dir que les "raons logístiques" --aviat tocava un relleu-- aconsellaven el final de la missió i va subratllar que l'operació es farà de manera "coordinada" amb l'OTAN.

Biden va declarar que és un "capítol ja tancat" i va mostrar la "absoluta comprensió" dels EUA amb la decisió espanyola. "Les nostres relacions són bones i saludables", va afirmar el número dos de la Casa Blanca, que va assegurar que els EUA estan "molt agraïts pels esforços d'Espanya a l'Iraq i l'Afganistan". La menció a la participació espanyola a l'Iraq es va quedar aquí, i això va deixar flotant a la sala un cert dubte de si era un gest transcendental amb l'Executiu de Zapatero, després d'haver viscut 5 anys de distanciament amb l'Administració de George Bush per haver retirat les tropes de l'Iraq, o si el comentari amagava a més alguna ironia.

"A vegades --va continuar Biden-- hi pot haver una falta de comunicació adequada que no suposa un impediment en la nostra relació. Això malgrat haver estat en desacord a Kosovo", va afegir.

PRIMERA CITA DES DEL 2004

Zapatero ha pogut tancar a Xile l'episodi crític que es va obrir quan el Departament d'Estat dels EUA va assegurar que el seu Govern estava "profundament decebut" pel replegament militar de Kosovo anunciat per Chacón. Això facilitarà al dirigent espanyol la seva primera reunió amb un president dels EUA. La Casa Blanca va anunciar ahir que Zapatero i el president nord-americà es reuniran diumenge que ve a Praga. L'última cimera bilateral d'aquest nivell va ser el 2004, entre José María Aznar i Bush. Obama, no obstant, no assistirà a la cita de l'abril de l'Aliança de les Civilitzacions, contra el que van anunciar dies enrere fonts diplomàtiques espanyoles.

"Obama està esperant amb interès reunir-se amb Zapatero", va dir Biden. "Tots dos vam deixar clar durant la campanya electoral que considerem Espanya com un dels nostres socis més importants", va dir.

Notícies relacionades

SI BIDEN TORNÉS A NÉIXER

Biden i Zapatero es van mostrar molt amigables a la roda de premsa dels vuit líders (entre altres, l'uruguaià Tabaré Vázquez i elpremierGordon Brown). Zapatero va fer broma amb un "somni" de Biden. "M'ha dit que, si torna a néixer, vol que sigui a Espanya", va dir l'espanyol. "Sí, a la costa", va seguir la broma el nord- americà.