XOC LINGÜÍSTIC ENTRE COL.LECTIUS ESTRANGERS
Una clàusula sobre el català divideix les entitats llatinoamericanes
Tres grups adscrits al Pacte per a la Immigració no obviaran el castellà
La polèmica lingüística també ha arribat al col·lectiu immigrant. Tres de les sis federacions d'immigrants llatinoamericans residents a Catalunya no estan d'acord amb un document d'adhesió al Pacte Nacional per a la Immigració que tots els col·lectius van firmar fa unes setmanes amb la Secretaria per a la Immigració de la Generalitat. El motiu de la discòrdia està en la redacció, que fixa que el col·lectiu llatinoamericà haurà de fer del català la seva "llengua pública comuna".
La Secretaria per a la Immigració, dependent de la Conselleria de Participació i Acció Social, en mans d'ERC, va iniciar fa setmanes una ronda de contactes amb els col·lectius d'immigrants perquè firmessin l'adhesió al Pacte Nacional. Almenys una federació d'immigrants, Fasamcat, va suggerir modificar el document perquè en l'apartat de la llengua pública comuna també hi figurés el castellà. La Secretaria va desestimar aquesta petició per considerar que el català ha de ser la llengua pública que comuniqui els col·lectius d'immigrants residents a Catalunya.
SENSE CONTROL
Oriol Amorós, secretari per a la Immigració, va assegurar que la frase referent al català com a llengua pública no ha generat polèmica en els grans col·lectius d'immigrants. "De totes maneres, no tenim la intenció de controlar la llengua que facin servir aquests grups en els seus actes i celebracions", va assegurar Amorós. Alguns es pregunten, davant d'aquesta actitud, per la idoneïtat de la clàusula polèmica, sense referències ni a la llei de política lingüística ni a l'Estatut. Fins ara, s'havien pactat amb les entitats acords lingüístics que habilitaven estratègies per estendre la presència i l'ús del català (cursos, material gràfic, activitats).
Les federacions Fasamcat (llatinoamericans), Fedebol (bolivians) i Feecat (equatorians) creuen que el castellà també hauria de figurar en el document d'adhesió al pacte i asseguren que és irreal exigir a les entitats que utilitzin només el català en els seus esdeveniments. "No estem en contra de l'ús del català, només demanem que també es consideri el castellà com a llengua oficial, tal com figura a la Constitució i a l'Estatut", va assegurar Laura Rojas, presidenta de Fasamcat. "La multiculturalitat no es pot regular". "Això quedarà com una declaració d'intencions perquè entre nosaltres seguirem fent servir la llengua amb la qual ens sentim més còmodes: castellà o quítxua", va afirmar Néstor Calle, de la federació de bolivians.
EL COMPROMÍS
Notícies relacionadesLes altres tres federacions firmants, Faec (equatorians), Fepercat (peruans) i Fedelatina (llatinoamericans), consideren que la frase inclosa en el document no ha generat conflictes i es comprometen a començar a utilitzar el català en els seus pròxims esdeveniments i celebracions. "Si fóssim a França, ens demanarien parlar francès. És normal que aquí ens demanin parlar català. No veiem on és la controvèrsia", va dir Javier Bonomi, president de Fedelatina.
Les entitats a favor de l'ús del castellà com a llengua pública van explicar que van firmar el pacte tot i no estar totalment d'acord amb l'apartat lingüístic perquè reconeix importants drets als immigrants i suposarà un pas més per a la seva integració.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- FUTBOL El Reial Madrid supera els 200 milions en fitxatges de classe mitjana i encara li falta un galàctic al migcamp
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI