PUBLICACIÓ DEL CONTINGUT DE LA SENTÈNCIA PER INJÚRIES A LA CORONA

'El Jueves' va ser condemnat per "vilipendiar" el Príncep

El jutge afirma que la vinyeta traspassa els límits de la llibertat d'expressió

El text diu que els humoristes tracten Felip de "gandul" i "cobdiciós"

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Avís a navegants. L'Audiència Nacional explica, a la sen- tència en què condemna els humoristes de la revistaEl JuevesGuillermo Torres i Manuel Fontdevila a 3.000 euros per injúries a la Corona, que existeix una "línia prima que separa la sàtira" del "vilipendi".

El Juevesva publicar el mes de juliol passat una vinyeta dels Prínceps d'Astúries en una clara postura sexual en què Felip li diu a Letizia: "¿Te n'adones? Si et quedes prenyada... ¡Això serà el més semblant a treballar que he fet en la vida!". El dibuix apareixia sota un gran titular en què es criticava la mesura del Govern de concedir una ajuda de 2.500 euros per nadó.

El jutge central penal de l'Audiència Nacional, José María Vázquez Honrubia, recrimina als autors que hagin dibuixat els Prínceps d'Astú- ries "mantenint relacions sexuals" per ironitzar sobre aquesta mesura governamental. També critica que a la caricatura Felip es congratuli que l'acte sexual sigui el més semblant "a treballar que ha fet mai". Per això, assegura que al dibuix es qualifica Felip "de gandul i a més a més de cobdiciós".

LA PROTECCIÓ

En opinió del magistrat, la vinyeta és "indubtablement ultratjant i ofensiva" independentment de la finalitat "que diguin perseguir els seus autors". Els humoristes van negar en el judici celebrat dimarts passat que la seva intenció fos criticar la Corona. A més a més, recorda que els dibuixants "no van rebre cap mena d'instrucció, ordre o mandat de criticar el príncep hereu". També defensa que aquesta caricatura és un "atac a una alta institució que el legislador considera essencial per a l'Estat democràtic i constitucional".

Per aquest motiu, el jutge afirma que és "una fal.làcia" que l'Estat constitucional hagi de mantenir-se "impassible i inerme" perquè es consideri "gratuïtament" que l'exercici dels drets fonamentals "té un caràcter absolut i il.limitat". Per contra, explica que quan s'utilitza "il.legalment" la imatge del Príncep d'As- túries s'atempta contra el prestigi de la Corona.

El magistrat recalca la seva tesi amb l'argument que "no té cap mena de lògica, comuna i jurídica", que els autors diguin que volien "satiritzar" la mesura governamental i que "utilitzin el Príncep". Més aviat, segons indica la resolució, el que buscaven era "desprestigiar la Corona, amb un ànim manifest d'escarni i menyspreu".

Notícies relacionades

LA JUSTIFICACIÓ

Per això, la sentència afirma que s'han traspassat els límits de la sàtira que pot ser fins i tot "despietada", ja que la vinyeta s'ha situat "en el pur insult i el vilipendi innecessari". El jutge explica que condemna els humoristes per evitar que "tornin a reincidir" i per a "general coneixement" que la Corona gaudeix d'una protecció especial al Codi Penal.

Temes:

El Jueves