ELECCIONS INTERNES A LA FEDERACIÓ

Llamazares guanya a les primàries d'IU la seva adversària del PCE

El coordinador general encapçalarà la llista al superar la seva rival per 25 punts

El vencedor vol iniciar una renovació interna per "refundar l'esquerra"

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Gaspar Llamazares repetirà com a cap de cartell d'Izquierda Unida (IU) en les eleccions generals del 9 de març que ve, després d'imposar-se ahir a les eleccions primàries de l'organització a la valenciana Marga Sanz, representant del Partit Comunista d'Espanya (PCE). Les primàries, que es van desenvolupar mitjançant vot per correu entre els 57.454 afiliats de la federació d'esquerres, es van saldar amb un clar triomf de Llamazares, que va guanyar la candidata comunista amb 25 punts d'avantatge: 13.626 vots (el 62,52% dels emesos) davant dels 8.169 sufragis (37,48%) que va obtenir Sanz.

La primera consulta interna d'aquestes característiques en les dues dècades d'activitat d'IU es va saldar, així, sense grans contratemps. Fins al punt que, a l'hora de tancar aquesta edició, no s'havia anunciat cap recurs contra els resultats oficials. Només es van registrar 121 paperetes nul.les, però 4.300 vots més van ser tornats per Correus. La participació real en les primàries de la federació d'esquerres va vorejar, per tant, el 50%.

"UNA NOVA ETAPA"

En roda de premsa, Llamazares, que va comparèixer acompanyat per una vintena de dirigents, va ressaltar que d'aquestes primàries en surt "una direcció legitimada i estable". El coordinador general, que d'aquí a poques setmanes serà oficialment proclamat candidat a la Moncloa pel consell federal del IU, va anunciar que ara la federació "comença una nova etapa: la de la renovació interna". Procés que, segons ell, ha de contribuir a la "refundació republicana, democràtica i de l'esquerra espanyola".

Sanz va acollir esportivament la derrota. Després de felicitar el seu rival, la candidata comunista va assegurar que és "el moment" que IU s'uneixi per arribar "als millors resultats" a les eleccions generals. I, encara que va lamentar la precarietat de mitjans de la seva candidatura, Sanz va voler girar full: "Gaspar és ara el nostre candidat".

Notícies relacionades

MIRALLES

(EUiA), SATISFET La federació que va aportar més sufragis va ser Andalusia (6.159), seguida de les de la Comunitat de Madrid (3.874); Astúries (2.334), bressol de Llamazares, i Catalunya, on 1.940 afiliats d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), al voltant de la meitat de la militància, van exercir el dret al vot. El coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, va celebrar el triomf de Llamazares i va apuntar que altres partits haurien de prendre exemple del grau de democràcia interna d'IU.

Temes:

PCE