SENTÈNCIA DE L'AUDIÈNCIA NACIONAL PER UNA CARICATURA DE L'HEREU DE LA CORONA

Multes de 3.000 euros als autors de la portada d''ElJueves'

El jutge diu que la vinyeta dels Prínceps és "objectivament injuriosa"

El fiscal apel.la a la crisi amb Veneçuela per argumentar la petició de condemna

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Sentènciain voce."Com a coautors d'un delicte d'injúries els imposo una multa de 3.000 euros". La condemna va ser comunicada pel jutge central penal de l'Audiència Nacional, José María Vázquez Honrubia, als humoristes gràfics de la revista satíricaEl Jueves, Guillermo Torres i Manel Fontdevila, després de ser jutjats per haver publicat el mes de juliol passat una caricatura dels Prínceps d'Astúries en una explícita postura sexual.

Pel magistrat, la vinyeta, en què s'ironitzava sobre la concessió del Govern d'un xec nadó de 2.500 euros, és "objectivament injuriosa" i no es pot emparar en "drets fonamentals, ja que no va ser idònia, proporcional ni necessària". Els autors --col.laboradors del setmanari-- van afirmar que no tenien "consciència d'haver comès cap tipus de delicte".

DEFENSA DE LA CORONA

El fiscal Miguel Ángel Carballo --que va elevar la seva petició inicial de multa de 3.600 euros a 6.000-- va justificar el procés per enviar un missatge "als acusats i a la societat". Pel ministeri públic, "hi ha terrenys que no s'han de traspassar". La fiscalia va defensar la seva actuació, perquè qui desprestigia la Corona ataca "la pròpia nació". Per això, no va tenir problemes per referir-se al recent incident del Rei amb el president de Veneçuela, Hugo Chávez, a la Cimera Iberoamericana de Xile. "No entendríem que a Veneçuela traguessin aquells dibuixos. Pensaríem que s'ataca els espanyols", va afirmar.

També va explicar que no era necessària la referència als Prínceps d'Astúries "sobre la seva ociositat". A la vinyeta Felip li diu a Letizia: "¿Te n'adones? Si et quedes prenyada... ¡Això serà el més semblant a treballar que he fet a la meva vida!". Pel ministeri públic, la Corona "assumeix la més alta representació de l'Estat espanyol". Per això, va insistir que la caricatura era "ofensiva" per a "la persona i la institució". I va afegir: "Si no respectem els nostres símbols és difícil que ens respectin".

El defensor dels humoristes, Jordi Plana, va criticar que se "sacralitzi" la persona del Rei i dels seus parents. "Aquesta protecció només la té el rei del Marroc i el de Tailàndia", va assegurar. També va afirmar que la portada de la revista satírica "no fa perillar la Corona".

LA RATIFICACIÓ

Notícies relacionades

Els acusats van explicar que la revista els va encarregar fer una caricatura per qüestionar la mesura del Govern. Per això, van negar que la seva intenció fos "criticar la monarquia". A més, el dibuixant Torres va aclarir que va escollir la postura sexual que facilitava que "el globus (els comentaris) s'ajustés millor amb la cara de les dues persones".

En el torn d'última paraula, Fontdevila va dir: "No tinc sentiment de culpa". I va afegir: "S'ha fet i s'ha de poder fer". El seu company Torres va manifestar que no tenia consciència d'"haver comès un delicte".

Temes:

El Jueves