JUDICI A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Els caricaturistes d''El Jueves', condemnats a 3.000 € de multa cada un per injúries al Príncep

"Ho tornarem a fer", afirmen els autors de la polèmica vinyeta publicada al juliol a la portada

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / MADRID

L'Audiència Nacional ha condemnat a una multa de 3.000 euros cada un els dos autors de la caricatura dels prínceps d'Astúries publicada a la portada de la revista 'El Jueves', que va motivar el segrest de la publicació el dia 20 de juliol.

El jutge José María Vázquez Honrubia considera que el dibuixant Guillermo Torres i el guionista Manel Fontdevila són "responsables d'un delicte d'injúries al Príncep", regulat en l'article 491.1 del Codi Penal, perquè tant el dibuix com el text de la vinyeta són "objectivament" injuriosos.

La sentència del magistrat rebaixa la quantia de la multa sol·licitada per la fiscalia. Miguel Ángel Carvallo, fiscal de la causa, ha elevat aquest matí la seva petició de 3.600 euros a 6.000 euros de multa per a cada un dels humoristes, ja que la difusió de la caricatura havia "augmentat els beneficis econòmics" de la revista, cosa que el fiscal considera "intolerable".

L'advocat anuncia que recorrerà la sentència

L'advocat dels condemnats, que havia apel·lat a la llibertat d'expressió per justificar l'actuació dels seus representats, ha anunciat que recorrerà la sentència i que si és necessari anirà al Tribunal Europeu de Justícia d'Estrasburg (França).

Abans del judici, els autors de la vinyeta han afirmat que consideren que no han fet res de dolent. "L'única cosa que tenim clara en aquest judici és que venim amb la consciència tranquil•la. No creiem haver fet res de dolent i són coses que tornarem a fer i que, de fet, ja hem fet", ha assegurat als periodistes Fontdevila.

"Seguirem com fins ara", diu el guionista

El guionista ha afegit que els dos acusats no entenen que se celebri aquest judici. "Fins que no ho entenguem seguirem com fins ara", ha afirmat.

Notícies relacionades

Fontdevila ha assenyalat que ja han fet més portades sobre els membres de la Casa Reial, i que per això creuen que la seva presència en el judici és injusta, ja que, ha afegit, "la gent ja és gran i sap quan veu la portada d'una revista si l'ofèn o no i si la compra o no; tota la resta no té sentit".

Torres ha indicat per la seva part que no creu que aquest cas sigui un "per què no callesjudicial", perquè pensa que "és una cosa bastant més meditada que la reacció del Rei" (en referència a la topada del Monarca amb Hugo Chávez).

Temes:

El Jueves