El conflicte basc

El Tribunal Superior d'Euskadi acosta Ibarretxe al banc d'acusats

Refusats els recursos del 'lehendakari' i dels dirigents del PSE Patxi López i Ares

2
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI / BILBAO

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) va donar ahir llum verda a la continuïtat de la causa contra Juan José Ibarretxe i els dirigents socialistes Patxi López i Rodolfo Ares pel diàleg que van mantenir amb dirigents de Batasuna.

Aquest plet, que també afecta sis dirigents de l'esquerraabertzale, té com a motor el Fòrum Ermua i la decisió de la Sala Civil i penal acosta ellehendakarial banc dels acusats, per ser jutjat per un delicte de desobediència que tant la defensa com la fiscalia rebutgen.

De fet, la desestimació dels recursos que van presentar Ibarretxe, López, Ares i els sis membres de Batasuna imputats --entre ells Arnaldo Otegi i Pernando Barrena-- deixa ja en mans del jutge instructor l'opció de confirmar l'obertura de judici oral o decidir un sobreseïment al qual fins ara s'ha oposat.

Aquesta insistència a rebutjar l'arxivament de la causa ha originat un tens enfrontament entre la cúpula del tribunal que presideix Fernando Ruiz Piñeiro, i el Govern basc i els tres partits que el recolzen. De fet, PNB, EA i EB van promoure al gener una manifestació de suport allehendakaridesprés de ser citat a declarar per aquest òrgan judicial.

ANTESALA

La portaveu de l'Executiu basc, Miren Azkarate (PNB), va

carregar ahir sense contemplacions contra l'acte i va donar per fet que Ibarretxe serà jutjat. "Estem en l'antesala d'un fet històric", va dir per recalcar que mentre que no es veu com a delicte que Zapatero parli amb ETA, es criminalitza ellehendakariper dialogar amb Batasuna.

Azkarate va denunciar la "politització de la justícia" i va posar en dubte la qualitat jurídica de l'acte que firmen Piñeiro i Antonio Garcia, portaveu de la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM).

No obstant, la magistrada Nekane Bolado va emetre un vot particular en què defensa estimar els recursos d'Ibarretxe, Patxi López i Ares i assegura, entre altres coses, que s'ha privat ellehendakaridel "dret a la tutela judicial efectiva".

La mesurada reacció del PSE va contrastar amb la rotunda acusació del PNB. I és que mentre que l'executiva socialista va difondre un comunicat per defensar la innocència dels seus dirigents, a qui per cert el jutge Baltasar Garzón va autoritzar a entrevistar-se amb Otegi, el portaveu penabista, Iñigo Urkullu, va respondre amb un atac.

Va acusar "determinats estaments de la Justícia", d'haver-se convertit en fre per a la "normalització" política basca, i va dir que adopten decisions en funció d'"impulsos polítics o interessos electorals".

Notícies relacionades

Urkullu va recordar que són organitzacions i fòrums lligats a la "dreta més reaccionària" els qui dirigeixen la política espanyola a través d'iniciatives que després són "recolzades per la justícia".

Els altres socis a l'Executiu basc no es van quedar enrere. EB va acusar el Tribunal de mantenir una "caça de bruixes" i EA va qualificar d'"esperpèntica" l'actuació de la Sala Civil i penal.