CRISI DE LIDERATGE A IZQUIERDA UNIDA

La militància d'IU elegirà entre la candidata del PCE i Llamazares

Els 55.000 afiliats seleccionaran el cap de cartell per correu, un fet inèdit

L'actual líder va rebre ahir més suports que en anteriors assemblees

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

A Izquierda Unida les espases estan més altes que mai. Malgrat que, des de la renúncia de Julio Anguita a ser el líder, les tensions entre les diferents famílies han estat una de les notes característiques de la coalició, ahir per primera vegada en 21 anys dos candidats a encapçalar les llistes a les eleccions es van enfrontar en el consell polític federal. El Partit Comunista d'Espanya (PCE) va presentar la seva aspirant alternativa a Gaspar Llamazares, la líder del PCE valencià, Margarita Sanz, i per tant va forçar que se celebrin unes primàries. Però els partidaris de l'actual secretari general es van sortir amb la seva a l'escollir el mètode d'elecció: per primera vegada un partit polític donarà veu a tots els seus militants mitjançant el vot per correu.

Llamazares, exdirigent comunista, no ha tingut mai la simpatia del PCE, cosa que ha provocat que en successives assemblees només hagi comptat amb el suport d'entre el 53% i 55% dels vots. Però és ara, a punt d'acabar una legislatura governada pels socialistes, quan el PCE s'ha atrevit a mesurar els seus suports i presentar una candidatura alternativa. Els líders dels comunistes, Francisco Frutos i Felipe Alcaraz, afirmen que aquests quatre anys han demostrat que la política del cap de la coalició és "servil" amb el PSOE.

LA VOTACIÓ

No obstant, els crítics amb Llamazares no van sortir ben parats del consell polític, celebrat ahir a Madrid i al qual van assistir 159 membres. Així, bona part de les seves intervencions es van centrar a criticar el sistema escollit per donar veu als afiliats. Els comunistes van assenyalar que seleccionar el candidat exclusivament per correu és un procediment "alegal", en paraules d'Alcaraz. El president del PCE va posar com a exemple que els tribunals van anul.lar el sufragi per correu a les eleccions per presidir el Reial Madrid i es va mostrar partidari de portar a terme unes primàries semblants a les del PSOE, amb el vot directe a les urnes. Frutos va advocar per portar a terme primer un debat polític a cada territori i després realitzar la votació en persona.

No obstant, el consell polític va aprovar pel 57% dels vots que el sufragi sigui per correu. Per tant, Llamazares va comprovar com han augmentat lleugerament (uns tres punts percentuals) els seus suports a la dirección d'IU. Fonts del seu equip assenyalen que el PCE preferia el vot a les urnes per portar a terme més control des de les federacions regionals. Argumenten que Llamazares no compta amb el suport d'algunes direccions territorials, però sí dels afiliats. S'ha de tenir en compte que Llamazares és molt més conegut que Sanz, a més a més de bastant valorat a les enquestes. Tenint en compte aquestes dades, els partidaris de l'actual coordinador assenyalen que fins i tot a València, d'on procedeix la candidata, pot ser que Llamazares rebi fins al 50% dels vots.

Notícies relacionades

AFILIATS ANDALUSOS

També tindrà molta importància el que passi a Andalusia. El PCE compta amb molts suports en aquesta comunitat, però fonts pròximes a Llamazares assenyalen que probablement no hi hagi tants afiliats andalusos com diu la direcció regional. No hi ha xifres oficials d'afiliació però aquesta comunitat sempre ha afirmat que en té al voltant de 25.000, gairebé el 50% dels d'IU. Si ara es demostra que a Andalusia no hi ha tants afiliats, més enllà del que passi amb el candidat a les eleccions, el que està en joc és el suport real dels comunistes. Malgrat que el PCE va veure frustrat el seu intent d'usar les urnes, Sanz va descartar acudir als tribunals per impugnar l'acord del consell d'ahir.

Temes:

PCE