Decisió judicial

El Constitucional suspèn part de la llei catalana de l'audiovisual

Accepta un recurs del Govern central sobre la gestió de l'espai radioelèctric

La funció del CAC, que encara no aplicava la nova legislació, no es veu afectada

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El Tribunal Constitucional va acceptar ahir un recurs presentat pel Govern contra 55 articles de la llei de comunicació audiovisual de Catalunya, aprovada el desembre del 2005, pel qual el text afectat queda suspès de forma automàtica, com estableix la Constitució sobre les normes auto- nòmiques impugnades per l'Executiu central. L'Alt Tribunal té ara cinc mesos per pronunciar-se sobre si manté la suspensió de la llei catalana fins que dictamini sobre el recurs, o si permet que s'apliqui en cas que trigui més temps a prendre una decisió final.

En essència, el recurs afecta la discussió sobre si la gestió de l'espai radioelèctric recau en l'Executiu central o en el català, aspectes formals de l'aplicació de la llei --com l'ús del termeconcessióen lloc del dellicència--, les obligacions relatives a l'ús del català i les funcions del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), tot i que aquestes no es veuran afectades.

Fonts del CAC van explicar que les resolucions d'aquest organisme encara no havien tingut en compte la nova llei catalana, i que per això no són qüestionables, i van explicar que arran de la suspensió de la llei, l'únic canvi en el seu funcionament serà formal: el CAC farà els informes sobre les concessions, que seguiran rebent aquesta denominació, i els traslladarà a la Generalitat. Segons la llei de desembre del 2005, l'organisme tenia potestat per decidir directament i per atorgar llicències en lloc de concessions.

La presentació del recurs va ser decidida en el consell de ministres celebrat el 28 de juliol passat. Tot i que formalment va ser presentat pel Ministeri d'Administracions Públiques --com és habitual en aquesta mena d'impugnacions--, la iniciativa va ser impulsada pel Ministeri d'In- dústria, del qual llavors encara era titular el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, José Montilla. Aquest punt va ser ahir subratllat per la resta de formacions polítiques catalanes, que van culpar Montilla de la presentació del recurs.

CRÍTIQUES A MONTILLA

El líder de Convergència i Unió, Artur Mas, va considerar "inaudit" que fos Montilla qui estigués darrere del recurs després que els socialistes votessin a favor de la llei quan es va discutir i es va votar al Parlament català. Mas ho va considerar "un contrasentit més" del PSC. També Esquerra Republicana va carregar les tintes contra Montilla. El líder d'ERC va qualificar l'acceptació del recurs de "molt mala notícia" i va lamentar la responsabilitat de Montilla en la qüestió.

El portaveu del PSC al Parlament, Joan Ferran, va treure ferro al recurs presentat pel Govern, i va afirmar que respon a un conflicte competencial entre administracions. Segons Ferran, el fet que la llei catalana s'elaborés abans que l'espanyola, encara pendent, fa que la normativa autonòmica no estigui adaptada a la legislació vigent.

Notícies relacionades

EL RECURS DEL PP

En contrast, el líder del Partit Popular català, Josep Piqué, es va congratular que el Govern que encapçala José Luis Rodríguez Zapatero "hagi assumit" les queixes del seu partit sobre la llei audiovisual. El PP, va recordar, ja va presentar un recurs contra la llei --de fet, els diputats populars s'hi van oposar quan es va votar al Parlament--, que va ser admès pel Tribunal Constitucional al maig.