TECNOLOGIA

Tendències digitals que arriben amb força el 2019

El 5G, la intel·ligència artificial, el 'blockchain', la privacitat de dades i el 'cloud' tindran canvis significatius l'any que ve per continuar dominant el sector tecnològic

photo-1495510096779-5fbe73258c83

photo-1495510096779-5fbe73258c83

6
Es llegeix en minuts
Joana Comas

Les tecnologies continuen evolucionant i són determinants per al desenvolupament de les organitzacions. “El mercat es troba en un punt d’inflexió en què les estratègies digitals adequades es converteixen en el diferenciador i en una font d’avantatges competitius per a les organitzacions. I per primera vegada en la història, la tecnologia per fer possible el negoci digital està disponible per a tothom", explica Brian Lillie, ‘chief product officer’ d’Equinix.

Companyies especialitzades en interconnexió i data center com ara Suse i Equinix han publicat una llista amb les prediccions tecnològiques per al 2019. Segons els seus informes, el 5G, la intel·ligència artificial (IA), el ‘blockchain’, la privacitat de les dades i el núvol són algunes de les tendències digitals que acceleraran la transformació de les empreses, de les arquitectures IT i de la xarxa l’any 2019.

Transformació digital

La transformació digital significa un canvi en la manera de crear, oferir i distribuir serveis i productes, i, per tant, està íntimament lligada a un canvi en el concepte del dimensionament i provisió d’infraestructures. Aquest any, cada vegada més, s’aposta per infraestructures definides per ‘software’ i basades en estàndards oberts que doten les organitzacions de la flexibilitat i el dinamisme necessari per a les noves formes de negoci, millorant l’agilitat i innovació. De cara al 2019, aquesta tendència es consolidarà impulsant la transformació digital de les organitzacions.

Tecnologia 5G

La tecnologia sense fil 5G possibilitarà la connexió de milers de milions de dispositius i sensors intel·ligents. Les seves característiques, com velocitats de descàrrega ultraràpides, més capacitat i latències més baixes, impulsaran les innovacions futuristes, des de vehicles autònoms i ciutats intel·ligents fins a telecirurgia, realitat virtual i Internet de les Coses (IoT).

No obstant, perquè això succeeixi la infraestructura adequada ha de ser al seu lloc. Això implica construir cèl·lules petites geogràficament denses per transmetre senyals de ràdio, augmentant l’eficiència de la xarxa i l’espectre de ràdio. Els rangs de freqüència correctes garantiran una cobertura consistent en àrees urbanes, suburbanes i rurals a velocitats ultraaltes.

El 5G oferirà nivells de rendiment mai abans vistos en tres àrees crítiques: banda ampla mòbil millorada, comunicacions ultraconfiables i comunicacions massives màquina a màquina. A mesura que evoluciona la tecnologia sense fil, serà important definir i assignar els rangs de les ones d’espectre –altes freqüències de moviment ràpid i baixes freqüències de moviment més lent–. L’espectre permet que ràdios, televisors, telèfons intel·ligents, satèl·lits i tots els altres dispositius enviïn informació en senyals d’ona transmesos a través de llargues distàncies, utilitzant entroncaments discrets en diferents freqüències.

Blockchain

Gràcies a les criptodivises, el Blockchain s’ha associat amb la moneda i la indústria financera. No obstant, és un registre obert i compartit que pot documentar tota mena d’operacions de manera eficient, verificable i permanent. El 2019, la tecnologia Blockchain de codi font obert serà el motor de nous casos d’ús en moltes indústries més enllà del sector financer. Per exemple, en la indústria agroalimentària, és probable que s’utilitzi per rastrejar la distribució d’aliments des de la granja fins al consumidor al llarg de tota la cadena de subministrament.

Pagament per mòbil

El 2019 serà l’any de l’enlairament definitiu del mòbil com a mètode de pagament perquè és pràctic i funcional i resulta l’experiència de pagament més amable entre client i comerç. El pagament per aquest canal segueix guanyant terreny la resta dels mitjans que s’utilitzen. De fet, es calcula que el volum de transaccions mundials realitzades des de ‘smartphones’ superarà aquest any els 900.000 milions de dòlars.

Segons dades de la consultora d’estratègia digital Ditendria, a Espanya més del 83% dels consumidors ja han utilitzat alguna vegada un mobile wallet, un percentatge que supera la mitjana d’Europa, del 68%. Aquesta consultora també destaca que ha augmentat la confiança dels consumidors en la seguretat (un 69% considera que aquestes plataformes estan protegides contra fraus) i que el 93% de la generació mil·lenista declara que espera realitzar pagaments des del seu mòbil de manera regular el 2020.

Banco Santander ha agafat la davantera en l’ús d’aquests sistemes a Espanya i a la majoria dels països on opera, el Regne Unit, Espanya i Polònia, on ja compta amb Apple Pay, Samsung Pay, Bizum, Fitbit Pay i Garmin Pay, als quals cal sumar APP Wallet. L’arribada del pagament mòbil porta, a més, altres avenços tècnics que repercuteixen en l’operativa dels comerços, com és la integració dels canals offline online en els cobraments i en la comptabilitat. Un suport multicanal que només té encara el 36% dels comerços i el creixement del qual serà un dels reptes de les tendències de pagament del 2019.

Machine Learning

Les tecnologies de Machine Learning han fet grans passos el 2018. No obstant, sense accés a quantitats prou grans i diverses de dades, el Machine Learning no pot tenir èxit. Per això, l’Open Source  és clau per a les dades: el codi font obert s’ha compartit lliurement durant molt temps per col·laborar i impulsar la innovació en la indústria, però les dades no han evolucionat de la mateixa manera. La comunitat ja ha reconegut aquest aspecte com una àrea de millora, i el 2019 veurem el concepte de "dades obertes" emergir com una manera de compartir i afegir dades.

A més, el Machine Learning es convertirà en la columna vertebral de les empreses, però l’aprenentatge serà lent. Les solucions de Machine Learning ja s’utilitzen en els entorns empresarials actuals, però sobretot per a projectes més petits en entorns de prova. El 2019, l’adopció augmentarà un ritme moderat, però encara no arribarà un desplegament massiu, la qual cosa permetrà a les empreses centrar-se en la implementació de la tecnologia de manera que es millorin els processos de negoci i s’obtinguin resultats tangibles.

Seguretat i privacitat

La seguretat s’ha convertit en un requisit bàsic per a la majoria dels professionals de tecnologia de la informació (TU), una tendència que no farà més que créixer aquest any. La seguretat ha de ser al centre de qualsevol iniciativa de transformació digital i mai ha de ser una cosa que es faci a posteriori, sinó que ha d’estar integrada des del principi i en cada part del projecte.

L’educació en matèria de seguretat continuarà sent vital, especialment si es té en compte que l’error humà continua sent una de les principals amenaces. D’altra banda, la implementació d’estàndards de compliment com el GDPR estan tenint un gran impacte en la indústria de l’emmagatzemament. El panorama de la seguretat canvia i evoluciona contínuament a mesura que els ciberdelinqüents continuen trobant noves maneres de robar el que és més valuós per a ells: les dades. Els professionals de l’emmagatzemament han d’explicar tant amb coneixements de la tecnologia com de seguretat, el que garanteix una combinació d’habilitats i una comprensió que els dos departaments necessiten per tenir èxit.

Cloud

Molts líders de la indústria van predir que el panorama del núvol públic es diversificaria a un ritme més ràpid aquest any, però la gran mida dels principals actors està dificultant que els nouvinguts trobin espai al mercat. A més, la ràpida innovació dels grans proveïdors de núvols públics dels Estats Units ha fet que sigui un repte per als altres competir.

Els proveïdors estan començant a centrar-se més en verticals amb regulacions específiques, com les empreses de streaming i la indústria de les telecomunicacions. La tendència de proveïdors de nínxol amb experiència vertical continuarà el 2019, així com la de proveïdors regionals de ‘cloud’.

Més informació

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

Notícies relacionades

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

veure’n més