TECNOLOGIA
Robots que aprenen i recorden com nosaltres
El neurocientífic Simon Thorpe ha creat un algoritme perquè les màquines assimilin de manera espontània
La tecnologia imita els processos que tenen lloc al cervell humà a l'adquirir nous coneixements

maquinas santander
A les seves publicacions, el científic Isaac Asimov es preguntava què passaria quan les màquines fossin capaces de pensar per si mateixes. D’altra banda, Philip K. Dick, en la seva obra 'Sueñan los robots con ovejas eléctricas’ dibuixa un univers en què poden generar els seus propis records. El que era ciència-ficció, avui s’ha fet realitat.
El neurocientífic Simon Thorpe ha analitzat el funcionament de les xarxes neuronals del cervell i les respostes que emeten a l’aprendre. Thorpe sosté que els humans podem adoptar nous comportaments sense etiquetar ni classificar les coses, és a dir, de forma espontània. El seu objectiu és que les màquines també ho facin.
L’expert francès ha dut a terme el seu projecte com a director del Centre Reserche Cerveau & Cognition (Cerco) de Tolosa i ha compartit la investigació amb Brainchip, una firmad’Intel·ligència Artificial que genera programari i maquinari per a vigilància civil o videojocs, entre altres sectors.
Sense necessitat de ser programats
Cerco ha aportat la seva tecnologia JAST, un algoritme que completa els mètodes tradicionals d’aprenentatge. Així, les màquines utilitzen moltes xarxes neuronals per millorar el reconeixement de veu o el processament del llenguatge i aprenen sense necessitat que hagin de serprogramats per a això.
Per desenvolupar el projecte, Thorpe ha analitzat com el cervell processa de manera visual les diferents escenes i n’aprèn, i ha traslladat aquest mètode als robots. Per la seva banda, Branchip vol incloure la tecnologia JAST al seu processador neuronal Spiking. L’empresa ja comercialitza unes noves xarxes neuronals d’IA que imiten el funcionament del cervell humà.
Superar la intel·ligència humana
El neurocientífic francès afirma que l’evolució de les tècniques d’aprenentatge automàtic és essencial per a la creació de màquines que igualin o superin la nostra intel·ligència. Tot i així, allunyant-se de l’alarmisme, Thorpe no pensa que això faci perillar els humans. Al contrari, considera que ens beneficiarà.
“La riquesa en l’economia procedeix del fet que les persones facin el que de veritat volen fer”, afirma. A més, afirma que amb la Intel·ligència Artificial, els robots realitzaran les tasques repetitives, com conduir i fer la compra. Així, els humans podrem escollir i dedicar-nos al que ens agrada en cada instant.
Font: Opinno, editora de MIT Technology Review en espanyol
Més informació

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur
Notícies relacionadesDescobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys