FORMACIÓ

La universitat ha de potenciar altres habilitats

Alicia González, una de les representants espanyoles en el Programa de Joves Líders Iberoamericans, organitzat pel Banco Santander, entén que el canvi social ha de començar pels centres universitaris

uni

uni

2
Es llegeix en minuts

Graduada en Dret per la Universitat de Salamanca i especialitzada en Estudis de Ciència Política i Dret Constitucional, Alicia és una jove que iniciarà el seu doctorat: “Lameva vocació és dedicar-me a la docència universitària a mitjà termini”.Aquest any, González va participar en el programa Joves Líders Iberoamericans, en què va ser elegida entre centenars d’expedients acadèmics d’un nivell excel·lent i va haver acreditat les seves habilitats socials entre desenes d’aspirants. 

És conscient del conjunt generacional a què pertany –els anomenats ‘centennials’– i té clar que els seus objectius passen per aquest col·lectiu. “És necessari revisar les conductes i els processos democràtics actuals, la nostra generació ha de liderar el canvi, i per fer-ho, l’educació és clau”. Alicia defensa que el nostre model universitari actual s’ha quedat obsolet –de la mateixa manera que els sistemes que predominen en la participació ciutadana– i que, per sobreviure, s’ha d’emmotllar als nous temps. 

Compartir idees

El programa de Joves Líders Iberoamericans, impulsat pel Banco Santander, a través de Santander Universitats, de la mà de la Fundació Carolina, fa 15 anys que fa que joves universitaris amb molt talent, elegits entre candidatures de més de 300 universitats públiques i privades de tot Iberoamèrica, comparteixin la seva visió del món en unes jornades carregades d’idees noves, vitalitat i amb la intenció que impactin positivament en la societat en què viuen. 

Aquesta energia s’aprecia al preguntar a Alicia pel canvi d’actitud i de model que defensa per a la formació universitària: “Fins ara la universitat s’ajustava a un sistema molt tradicional, a les classes presencials. Crec que resulta necessari treballar altres habilitats essencials, com la retòrica, la persuasió, l’empatia o bé la capacitat de comprendre el pluralisme”. 

Adaptar-se als nous temps

No és l’única que opina d’aquesta manera. Juntament amb ella, un grup de joves de múltiples nacionalitats conversen sobre aquest tema. “La universitat ha d’adequar-se als nous temps, ensenyar-nos a discutir, a comprendre diferents punts de vista”, apunta un altre dels joves que, tot i que no comparteix amb Alicia nacionalitat ni procedència, veu en les seves demandes una cosa necessària també a Mèxic, el seu país d’origen. Aquest intercanvi d’opinions és usual en el programa: al llarg dels seus 15 anys d’existència, han participat en el congrés més de 650 joves d’Espanya, Portugal i els països sud-americans.

Durant un parell de setmanes, Alicia, com la resta de participants, realitza conferències i trobades que la fan ser testimoni de la realitat social i política nacional i europea. A partir d’aquí, aquesta jove formarà part d’un equip de recerca de la Universitat de Sevilla que treballa per analitzar la participació política i la democràcia en la societat actual.

Més informació

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

Notícies relacionades

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

veure'n més

Temes:

Universitat