Així canvia la nostra vida la robòtica i el 'blockchain'

L'enginyer Eduardo Castelló se centra en el desenvolupament de sistemes de màquines que interactuïn entre elles per millorar la nostra manera de fer compres, moure'ns i comunicar-nos

 

robot

robot

2
Es llegeix en minuts

L’estudiós Eduardo Castelló ha unit dues de les tendències amb més apogeu en la tecnologia actual: la robòtica i el ‘blockchain’. Castelló estudia de quina forma poden col·laborar els robots entre si i, sobretot, de quina forma se’n podria beneficiar l’ésser humà. El seu objectiu és que milions de màquines siguin capaces d’interactuar per resoldre inconvenients complexos, intercanviïn informació sense vulnerar la privacitat dels usuaris i contribueixin a crear coneixement.

Tot va començar quan Castelló es va traslladar al paradís de la robòtica: Japó. Allà, a la Universitat d’Osaka, es va especialitzar en intel·ligència distribuïda i robòtica. Després, va fer el salt al’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i ara treballa com a investigador postdoctoral alMIT Media Lab. Als Estats Units, la seva carrera ha fet un gir cap a l’anomenada robòtica d’eixams, a la combinació i funcionament col·laboratiu de grans conjunts d’ordinadors capaços de col·laborar entre si per fer una activitat concreta. Un exemple són els anomenats ‘food computers’, uns ‘hivernacles’ robòtics que permeten generar climes amb l’objectiu que es pugui plantar qualsevol producte en qualsevol lloc del planeta.

Al unir els ordinadors que conformen els ‘eixams’ a través del ‘blockchain’, Castelló aconsegueix resoldre dos dels reptes de la robòtica d’eixams: fomentar la seguretat que necessita qualsevol sistema connectat i ajudar que els robots actuïn de forma consensuada. La tecnologia ‘blockchain’ actua com un enorme llibre de comptes virtual en què es registren totes les transaccions que es fan a les denominades cadenes i que no es poden alterar. Aquesta base de dades compta amb una seguretat antirobatori més gran i permet fer operacions entre diferents parts sense ocupar un mitjancer. Amb aquesta tecnologia, es podria treure més partit de la informació que generen les xarxes de robots, creuar-ne els resultats i agilitar el treball que fan.

 Aquests sistemes robòtics poden optimitzar tots els nostres hàbits, des de les compres fins a la manera de desplaçar-nos i comunicar-nos. Conferenciant en l’última edició d’EmTech France 2017, Castelló posa com a exemple la possibilitat que múltiples equips d’investigació puguin utilitzar i compartir els mateixos robots de forma estable a l’Àrtic per a cada una de les seves investigacions.

Notícies relacionades

La meta de Castelló, que ha cooperat amb prestigiosos investigadors com Hiroshi IshiguroAlan Winfield Caleb Harper, és contribuir a crear una societat més oberta, connectada i transparent per als ciutadans. “El ‘blockchain’ és com una carretera pavimentada que té com a final que la societat pugui beneficiar-se d’un eixam de robots”, apunta. “Crec que deixem enrere l’era de la comunicació i comencem l’era de la connectivitat”.

Font: Opinno, editora del MIT Technology Review

Temes:

Robots