MEDICINA

Els sistemes d'intel·ligència artificial poden prevenir futures epidèmies

Rainier Mallol ha desenvolupat una plataforma que fa servir l'IA per pronosticar amb tres mesos d'antelació la propagació de malalties

ia

ia

2
Es llegeix en minuts

Fa un parell d’anys el virus del Zika va posar en alarma Llatinoamèrica. Aquesta malaltia, ocasionada per la picada d’un mosquit, es va estendre per 20 països de la zona. El planeta sencer va començar a preocupar-se, i més quan la celebració delsJocs Olímpics de Rio de Janeiro (Brasil) va començar a perillar, a l’aconsellar a certs atletes que no assistissin a aquesta cita.

Un dels grans perills de les malalties infeccioses és que és realment difícil pronosticar els pròxims brots amb precisió. Amb la meta de combatre aquestes epidèmies, l’investigador Rainier Mallol ha desenvolupat AIME, una eina per frenar malalties com el dengue, el Zika i el chikungunya.

Mallol, enginyer en computació, explica que en l’actualitat els centres per al control i prevenció de malalties treballen per atenuar i eliminar les malalties infeccioses. No obstant, només poden estudiar els patrons de comportament d’aquestes malalties una vegada ja han aparegut. La plataforma d’aquest innovador dominicà fa servir un algoritmed’intel·ligència artificial que examina grans volums de dades relacionades amb aquestes malalties i és capaç de pronosticar on i en quin moment es generaran els pròxims brots.

Intranet de documents mèdics

Per accedir a un elevat volum d’informació sobre les pandèmies, Mallol posa al servei de centres de salut i institucions una intranet. Allà poden compartir els diferents documents mèdics. Per a la resta d’usuaris, ha desenvolupat una aplicació mòbil que compta amb fonts tan diferents com les xarxes socials.

Amb l’anàlisi de tota aquesta informació, AIME pronostica els futurs brots amb tres mesos d’antelació. Amb aquesta anticipació, els governs podran aplicar mesures per eludir l’expansió d’aquestes malalties a temps, una cosa clau per frenar qualsevol epidèmia en les seves primeres fases. A més d’això, AIME proporciona recursos que assisteixen en les estratègies sanitàries. Per exemple, dona mapes de prediccions i taulers de control en què es veuen els historials d’altres brots i el perfil dels afectats.

Segons Mallol, que ha format part de la Universitat de la Singularitat (Estats Units) explica que en el cas del dengue compten amb una precisió del 80%. Per efectuar els càlculs, va introduir a la plataforma dades històriques relacionades amb aquesta malaltia i va efectuar les prediccions. Després, va equiparar els resultats amb els brots que van aparèixer durant tres mesos.

Impacte econòmic enorme

Mallol, que ha sigut reconegut com a Innovador Menor de 35 de Llatinoamèrica 2017 pel MIT Technology Review en espanyol i que ha participat en grans esdeveniments com el Solution Summit 2016 de Nova York, estima que AIME no només milloraria de forma notable la salut pública, sinó que tindria un enorme impacte econòmic. “Sense saber ni on ni en quin moment es generarà el pròxim brot, s’inverteixen recursos de forma cega. Hi ha països, com el Brasil, en què s’inverteixen 1.300 milions de dòlarscada any únicament en dengue", assegura.

Notícies relacionades

AIME ja s’ha incorporat a tres ciutats: Rio de Janeiro (Brasil), Kuala Lumpur (Malàisia) i Manila (Filipines). En totes, es treballa de la mà delsdiferents governs. Ara, un dels objectius principals de Mallol és portar l’eina a més països del sud-est asiàtic, ja que formen part dels més perjudicats per aquestes malalties. No obstant, el seu autèntic repte és aconseguir una societat més sana: un planeta millor que el que coneixem en l’actualitat.

Font: Opinno, editora del MIT Technology Review en espanyol