MATEIXES OPORTUNITATS

Les dones, a la conquesta del sector científic i tecnològic

Diverses beques i programes tenen per objectiu incrementar la presència femenina als llocs d'investigació i de direcció de projectes

Les dades a Espanya assenyalen que hi ha igualtat de gènere en l'accés a la universitat, però no als llocs de responsabilitat

ciencia

ciencia

4
Es llegeix en minuts
Xavi Datzira

Una radiografia al sector cientificotecnològic espanyol dibuixa un panorama ja conegut en relació amb les dones: mentre que són més les alumnes matriculades a la universitat pública (54%), la xifra va disminuint quant a tesis doctorals llegides (50%), científiques en exercici (39%) i, finalment, directives i catedràtiques (21% al sector públic, tot i que 43% en el privat). En aquest últim aspecte, sorprèn que només hi hagi una dona dirigint un dels set organismes públics d’investigació dependents del Govern espanyol. Es tracta de Rosa Menéndez, presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Uns percentatges recollits per l’estudi de la Unesco ‘Mujeres en Ciència’ que confirmen que, igual que a molts altres sectors, les dones es troben amb tota mena de dificultats –moltes d’elles estructurals, tot i que també continuen cuejant els efectes de la crisi– per prosseguir i escalar en la seva carrera. No obstant, no són dades dolentes si es comparen amb la mitjana de la Unió Europea, que només arriba al 33% de dones investigadores. I a nivell global, la Unesco la situa en el 30%. Això sí, el fet que els números estiguin estancats des del 2009, segons assenyala l’estudi ‘Científicas en cifras’ del Ministeri d’Economia, indica que queda molt camí per recórrer.

Conscients que la igualtat de gènere al terreny cientificotecnològic és un dels grans reptes que afronta la societat espanyola (i el món en general, tal com recull l’ONU a la seva agenda 2030 de desenvolupament sostenible), existeixen diversos organismes públics i privats que disposen de beques que busquen incrementar la presència femenina en aquest sector. Que és, de fet, un dels quals més llocs de treball està generant en l’actualitat i que, sens dubte, representa un sector clau per configurar una economia de valor afegit. Aquests en són alguns exemples:

–For Women in Science de L’Oréal i la Unesco

El programa més longeu, va ser engegat per la L’Oréal Corporate Foundation i la Unesco el 1998, per la qual cosa ara celebren el vintè aniversari. D’una banda, reconeixen cada any la tasca de cinc investigadores eminents de cinc regions del món diferents per la seva contribució a l’avenç científic. Des del llançament del programa, els premis L’Oréal-Unesco han distingit 100 dones, dues de les quals han rebut posteriorment el Premi Nobel.

A Espanya, el programa ha desenvolupat múltiples iniciatives per donar visibilitat a les dones científiques i promoure la vocació de les futures generacions. Entre totes elles, destaquen les Bosses d’Investigació, que cada any atorguen cinc beques de 15.000 euros a joves científiques perquè desenvolupin els seus projectes d’investigació.

–Beques Talento Mujer de Banco Santander

La segona edició del programa de beques Talento Mujer del Banco Santander –el termini de presentació de candidatures del qual acaba a l’octubre– concedeix 25 ajuts econòmics a dones que vulguin estudiar màsters i postgraus del’àmbit STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), amb la posterior realització de pràctiques formatives a l’entitat financera.

L’objectiu és fomentar de manera activa el desenvolupament del talent femení i facilitar-ne laincorporació al mercat laboral. Una comissió adjudicatària de les beques considerarà i avaluarà l’experiència professional de totes les candidates, el seu expedient acadèmic i el seu nivell d’anglès. Les 25 dones que obtinguin la beca rebran el 75% del preu del màster, amb un màxim de 5.000 euros.

–Mothers of Science, del Barcelona Institute of Science and Technology

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) va iniciar a finals de l’any passat el seu programa de beques The Mothers of Science, amb l’objectiu de donar la volta a una dada amb què no se sentien còmodes: comptaven amb un 41% d’investigadores, perònomés un 15% de líders de grup eren dones. Per això, en la seva primera edició van concedir 10 beques de 400 euros mensuals durant un any, amb un import total d’uns 50.000 euros.

L’objectiu de la iniciativa és recolzarinvestigadores amb fills que estiguin en procés de competir per una posició de lideratge científic, i que així es puguin pagar un cangur extra o un viatge de treball per continuar amb la seva investigació. Una altra de les accions del programa BIST-Empowering Women in Science és la creaciód’una xarxa de mentories que posin en contacte investigadores júnior amb dones líders científiques, perquè puguin treballar conjuntament en el desenvolupament professional.

–Women Techmakers Scholars, de Google

El gegant digital compta amb aquest programa d’ajuts destinat a fomentar la presència de les dones en l’àmbit de les TIC, inspirat en la visió de la doctora Anita Borg, una pionera en la lluita per la igualtat de gènere al terreny de la computació i les noves tecnologies.

Les guanyadores de les beques (el termini de presentació per a aquesta edició ja està tancat) rebran 7.000 euros per cursar un títol de grau o postgrau en el camp de les Ciències Computacionals, Enginyeria en Computació, Informàtica o en qualsevol altra matèria tècnica relacionada. Això sí, les candidates seleccionades han de tenir un expedient acadèmic excel·lent i demostrar lideratge i passió per l’objectiu d’incrementar la presència femenina al món de la tecnologia.

–Projecte europeu Hypatia, amb presència del FECYT

En aquest cas, no es tracta de cap programa de beques, si no d’un projecte europeu que té com a principal objectiu fomentar que les noies de 13 a 18 anys optin per la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) tant en centres educatius com, més endavant, en les seves trajectòries acadèmiques. En aquest sentit, a Espanya, mentre en les carreres de ciències hi ha un 51% d’alumnes, a les carreres d’Enginyeria i Arquitectura només representen un 25,5% del total.

El programa també promou la participació de centres educatius, museus, institucions d’investigació i indústria en la comunicació del model STEM des d’una perspectiva inclusiva quant al gènere. Una de les claus de Hypatia, en el qual participa la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), és la creacióde ‘hubs’ nacionals als 15 països participants en el projecte per reforçar la interacció de totes les parts interessades.

Més informació

Consulta l’especial ‘Parlem de futur’

Notícies relacionades

Consulta l’especial ‘Parlem de futur’

veure’n més