Premis de Hollywood

Ke Huy Quan, la resurrecció triomfal del ‘goonie’ que va acompanyar Indiana Jones

Després de despuntar com a estrella infantil, el guanyador de l’Oscar al millor actor de repartiment va passar dècades allunyat de la interpretació per la falta d’oportunitats

Ke Huy Quan, la resurrecció triomfal del ‘goonie’ que va acompanyar Indiana Jones

(Photo by Frederic J. Brown / AFP

2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si hi ha una cosa que Hollywood adora són les històries de resurrecció. La tornada triomfal d’artistes als quals la mateixa indústria havia desnonat fa anys i fins i tot dècades. I en els últims temps no hi ha hagut un ‘comeback’ tan sonat com el de Ke Huy Quan, l’actor d’origen vietnamita que es va donar a conèixer com a prodigi adolescent a la saga d’‘Indiana Jones’ i que, després d’un llarg període d’ostracisme, ha tornat amb una interpretació mereixedora de l’Oscar al millor actor de repartiment. Un èxit que no és només una reivindicació de la seva vàlua com a intèrpret sinó també una victòria contra els prejudicis racials que continuen dictant les normes en el negoci cinematogràfic.

Nascut a Saigon el 1971, en plena guerra del Vietnam, Ke Huy Quan tenia set anys quan va ser enviat amb el seu pare i quatre dels seus germans a un camp de refugiats a Hong-Kong. Després d’obtenir l’estatus d’asilats polítics, la família Quan es va reagrupar a Califòrnia el 1979. Quatre anys després, la vida del petit Ke Huy va fer un viratge espectacular quan de manera casual va anomenar l’atenció d’un director de càsting que buscava un noi de trets asiàtics per encarnar Short Round a ‘Indiana Jones i el temple maleït’, la segona entrega de les aventures de l’heroic arqueòleg, a les ordres de Steven Spielberg.

La desimboltura i la professionalitat amb què va afrontar el treball va fer que Spielberg colés també el repartiment d’una de les seves més exitoses produccions d’aquella època, ‘Els goonies’, de Richard Donner, un títol icònic del cine juvenil dels 80 en el qual Quan va interpretar el visionari nen inventor Data. L’èxit d’aquestes dues pel·lícules va alimentar l’ambició del jove Ke Huy de dedicar-se professionalment al cine, però el salt d’actor infantil a intèrpret adult va resultar un repte extremadament difícil que la seva condició d’asiàtic va convertir en impossible.

Personatges sense nom

Notícies relacionades

«Vaig estar uns anys dubtant si l’havia de deixar o no, fins que un dia em vaig trobar en una audició amb 30 actors asiàtics més lluitant per un personatge sense nom amb dues línies de guió, i vaig entendre que allà no hi havia futur per a mi», va revelar recentment en una entrevista a ‘Vanity Fair’. De manera que va decidir buscar-se la vida en altres àrees del negoci i va començar a treballar com a coreògraf d’escenes d’acció i com a assistent de direcció.

Però el cuc de la interpretació no el va abandonar, i el 2018, després de veure com la comèdia romàntica ‘Crazy rich asians’ triomfava als EUA amb un repartiment gairebé exclusivament asiàtic, es va buscar un agent per tornar a l’actuació. I allà, a la cantonada, l’esperava el paper de Waymond a ‘Tot a la vegada a tot arreu’, que no només el va aparellar amb Michelle Yeoh (una de les protagonistes de ‘Crazy rich asians’) sinó que li ha reportat un munt de premis (¡més de 50!), coronats ara amb l’Oscar, i li ha garantit un futur com a actor. De moment, ja ha rodat el film de ciència-ficció ‘The Electric State’ a les ordres dels germans Russo (productors de ‘Tot a la vegada a tot arreu’), ha confirmat la seva presència en la segona temporada de la sèrie ‘Loki’ i serà un dels protagonistes de la producció de Disney ‘American Born Chinese’. 

Temes:

Cine