Polèmica als Oscar

Will Smith abandona, avergonyit, l’Acadèmia de Hollywood per la bufetada a Chris Rock

«Acceptaré qualsevol conseqüència que la directiva consideri apropiada», assegura l’actor en el comunicat

Will Smith abandona, avergonyit, l’Acadèmia de Hollywood per la bufetada a Chris Rock
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Will Smith ha decidit abandonar l’Acadèmia de Hollywood, encarregada de l’organització dels Oscars, al qualificar la seva actuació en la 94a edició d’aquests premis com a «impactant, dolorosa i inexcusable» després de bufetejar en directe l’humorista Chris Rock.

«Estic renunciant a formar part de l’Acadèmia d’Arts i Ciències Cinematogràfiques i acceptaré qualsevol conseqüència que la directiva consideri apropiada», va escriure l’actor en el text publicat per la revista ‘Variety’.

«Les meves accions en la presentació de la 94a edició dels premis de l’Acadèmia van ser impactants, doloroses i inexcusables».

«La llista d’aquells a qui he ferit és llarga i inclou Chris, la seva família, molts dels meus estimats amics i afectes, tots els que van assistir-hi i les audiències globals a casa», es llegeix en el comunicat, remès per la seva agència de representació als mitjans nord-americans. Així, Smith ha reaccionat dos dies després que l’Acadèmia de Hollywood anunciés que li obriria un expedient disciplinari i que estava sospesant les mesures que aplicaria contra l’actor.

En aquest sentit, l’intèrpret va posar èmfasi en el comunicat dient que acceptarà «més conseqüències» per part de l’Acadèmia. A més, Smith es va referir als nominats i guanyadors d’aquesta edició dels Oscars, als quals diu que va «privar de celebrar els seus extraordinaris treballs».

Els presents al Teatre Dolby de Hollywood, Califòrnia, van quedar bocabadats quan Smith va pujar a l’escenari i va bufetejar Rock, que havia fet un acudit sobre el cap rapat de la dona de l’actor.

Jada Pinkett Smith pateix d’alopècia, una malaltia que causa la caiguda del cabell.

«Vaig trair la confiança de l’Acadèmia. Vaig privar altres nominats i guanyadors de la seva oportunitat de celebrar i ser celebrats pel seu extraordinari treball. Tinc el cor trencat», va confessar Smith, el cinquè home negre que guanya l’Oscar com a millor actor.

«Vull tornar el focus a aquells que mereixen l’atenció pels seus èxits i permetre que l’Acadèmia torni a l’increïble treball que fa per donar suport a la creativitat i l’art en el cine», va dir.

Professionalitat de Chris Rock

En una carta dirigida a tots els membres de l’Acadèmia, els directius van dir que estaven «indignats» per l’incident i que lamentaven que l’esdeveniment es veiés «enfosquit per l’inacceptable i agressiu comportament a l’escenari d’un nominat».

La junta directiva ha iniciat un procediment disciplinari contra Will Smith.

Ara s’ha de reunir el 18 d’abril per pronunciar-se sobre el cas i decidir possibles sancions cap a l’actor, que tindrà almenys 15 dies per oferir un al·legat escrit.

Sancions possibles

Entre les sancions previstes pel reglament intern de l’Acadèmia de Hollywood hi havia la suspensió o expulsió de la institució, que té uns 10.000 membres.

Algunes veus es van alçar per exigir que es desposseís Smith del seu Oscar, que va rebre poc després de l’incident, però d’altres van assenyalar que ni Harvey Weinstein, l’exproductor condemnat per violació i agressió sexual, ni el director Roman Polanski s’havien vist obligats a tornar la seva estatueta després de ser expulsats de l’Acadèmia.

El productor de la nit dels Oscar, Will Packer, va lloar la conducta i el professionalisme de Chris Rock, que, segons ell, va salvar la nit dels Oscars.

«L’espectacle va poder continuar perquè Chris va portar el moment amb elegància i aplom», va dir divendres al canal de televisió ABC.

Després de ser bufetejat mentre començava la seva presentació de l’Oscar a millor documental i enmig del desconcert generalitzat, Rock va reprendre el fil ràpidament entregant l’estatueta, com corresponia.

Després es va negar a interposar una denúncia contra Smith i amb això va evitar que l’actor fos detingut per la policia.

Això «ens va donar llicència en certa manera per continuar amb l’espectacle, que era el que intentàvem fer», va dir el productor.

Notícies relacionades

Chris Rock va parlar per primera vegada sobre l’incident dimecres a la nit, poc després de pujar a l’escenari per a un ‘show’ individual a Boston.

«Encara estic processant el que va passar. En algun moment parlaré sobre aquesta merda. I serà seriós i graciós», va assenyalar.