2
Es llegeix en minuts
Una victòria amb fòrceps

L’aprovació, per part del Senat i el Congrés dels Estats Units, de la llei fiscal i de despesa proposada per Donald Trump constitueix sens dubte una victòria per al president. El pitjor, per a ell, hauria sigut la derrota d’una norma que pretén transformar a fons l’economia i la societat nord-americanes. La llei, anomenada de manera grandiloqüent one big beautiful bill act (OBBBA), o una llei gran i bonica, és la columna vertebral del moviment MAGA llançat per Trump, com a alternativa a les polítiques de les anteriors administracions, siguin demòcrates o republicanes. Si la pau a Ucraïna constitueix el seu gran repte en política exterior, l’aprovació de l’OBBBA és considerada la prova del nou de la consistència del trumpisme en política interior. Aprovada pels pèls al Senat, amb el vot del vicepresident J. D. Vance decantant el tie-break, i a la Cambra de Representants, després d’un fallit intent demòcrata de retardar-la, l’OBBBA suposa una reducció de la recaptació de l’Estat de més de quatre bilions de dòlars en deu anys. Aquesta reducció dels ingressos, compensada només parcialment per una disminució de la despesa pública –que afectarà principalment les classes baixes, amb retallades en educació i sanitat– representarà un augment del deute de prop de tres bilions de dòlars durant la pròxima dècada.

Amb les enormes implicacions socials i econòmiques que pot tenir aquesta llei, s’entén que Trump hagués d’anar a totes per aprovar-la, amb pressions i amenaces a senadors republicans díscols i a congressistes que es van mostrar contraris als aspectes més impopulars de la norma. Eren els que addueixen que l’OBBBA està destinada a causar estralls entre una part de la població treballadora i rural que va votar per Trump en les últimes eleccions. Alguns van exhibir unes quantes enquestes que anticipen aquest descontentament. Un sondeig de la Fox, la més trumpista de les cadenes de televisió, donava al projecte de llei un 38% d’aprovació i un 59% de rebuig. Algun republicà pròxim a la cultura llibertària d’Elon Musk també havia fet seves les crítiques del multimilionari, que considera la llei una llosa per a la política econòmica. Trump s’ha imposat a aquesta oposició forçant l’aprovació de la llei, de manera que tampoc no ha fet gaire cas dels experts que observen amb preocupació l’evolució negativa del dòlar com a símptoma de la pèrdua de confiança en els Estats Units.

Els defensors de l’OBBBA afirmen que la retallada d’impostos portarà inversions i més creixement econòmic. Res de nou des de la Reaganomics dels anys 80 que va reduir la inflació però que va augmentar la desigualtat i el deute. Els detractors de Trump qualifiquen de fantasiosa aquesta pretensió, perquè consideren que el deute arriba avui a nivells molt més alts que en l’època de Ronald Reagan i ja no pot ser una variable d’ajustament. Per saber l’impacte final de la nova llei també s’hauran de tenir en compte altres aspectes de la política econòmica, com els aranzels, susceptibles d’augmentar la inflació, i l’efecte de les deportacions d’immigrants en el cost de la mà d’obra. Per ara, Trump ha obtingut la victòria a què aspirava, encara que sigui amb fòrceps. Per a un president acostumat a navegar a vista, això és l’essencial.