2
Es llegeix en minuts
El baròmetre apunta a la vivenda

El baròmetre apunta a la vivenda

En les diferents onades de baròmetres municipals, que serveixen per prendre el pols de la ciutadania dues vegades a l’any, la inseguretat es mantenia des de desembre del 2018 a dalt de tot de les preocupacions quotidianes dels barcelonins. Més de sis anys després, ha sigut desbancada en el rànquing per l’accés a la vivenda, ara com ara la problemàtica més candent de la ciutat. Al baròmetre de juliol, que acabem de conèixer, un 29,9% dels ciutadans entenen que la qüestió habitacional és la que més els afecta, mentre que un 23,1% considera que la percepció de falta de seguretat a la capital és més important. Els gairebé 7 punts percentuals de distància desempaten, per dir-ho així, l’equiparació que es donava a l’últim baròmetre, el de desembre del 2024. I perquè això passi s’han donat dues circumstàncies. D’una banda, la continuïtat a l’alça del preu de la vivenda com a qüestió primordial i el descens notable que la inseguretat ha experimentat. Aquest tipus d’enquestes funcionen sovint com uns vasos comunicants, en el sentit que l’ascens d’una preocupació ve donada en funció del decreixement d’una altra encara que les més presents a la ment del ciutadà mantenen una certa línia de continuïtat. És des d’aquesta perspectiva que s’ha d’analitzar l’empenta inusitada de l’accés a la vivenda com el principal problema.

En una anàlisi diacrònica, es pot apreciar uns nivells molt baixos a finals del segle XX i en els primers anys del XXI, fins a l’arribada de la bombolla immobiliària, que va fer pujar el percentatge fins a gairebé els 20 punts. Després, la baixada a l’índex de problemàtiques va descendir de cop fins a estabilitzar-se a la banda baixa en la primera meitat de la dècada del 2010. A partir del 2015 ha anat pujant, però el que s’ha viscut des de gener del 2024 ens demostra, sens dubte, que les dificultats per accedir a una vivenda són determinants en el dia a dia. Hem passat d’un 11,7% a un 16,6% (juliol del 2024) i, després, la fletxa s’ha disparat, des de la impressionant dada de desembre del 2024 (un 28,8%) fins a l’augment d’un punt més en aquest últim baròmetre. Els preus a l’alça, tant en la venda com en el lloguer, la falta de vivenda protegida o, entre altres causes, l’auge dels pisos turístics han derivat en una crisi habitacional que preocupa tant com per erigir-se en la qüestió més decisiva dels últims mesos. Vist el baròmetre municipal, és una dada a tenir en compte el fracàs de les negociacions per adequar la norma de la reserva d’un 30% de vivenda protegida en cas d’obra nova o rehabilitació d’edificis. Com va recordar EL PERIÓDICO en el seu editorial, els "pals a les rodes" del grup municipal de Junts a la proposta socialista han derivat "en una paràlisi inacceptable".

En un altre ordre de coses, s’hi pot apreciar el repunt del turisme (torna a pujar fins a gairebé un 10% i es col·loca com a tercera preocupació ciutadana) i el lleu, però inquietant, augment del percentatge de "problemes associats a la immigració", fins a un 5,7%, en quart lloc. En la part positiva, creix la percepció d’una Barcelona que millora, tot i que continua sent més alt (si bé ha decrescut) el nombre de barcelonins que consideren el contrari.